Западни Балкани, среща

Северна Македония и Договорът от Преспа бяха една от темите на неформалната среща за Западните Балкани под ръководството на Ангела Меркел и Еманюел Макрон. На нея присъстваше правителствена делегация, водена от премиера Зоран Заев, предаде МИА. Основната цел на срещата, посетена и от първия дипломат на ЕС Федерика Могерини, бе да потърси начин да започне процес на преодоляване на кризата с наложените от Косово мита на сръбски стоки и упорития отказ на Белград да признае Косово, съобщава „Ройтерс“.

Въпреки приповдигнатия тон на Меркел и Макрон, премиера на Косово обяви, че няма да бъдат отменени митата от 100% върху вносните стоки от Сърбия, докато Белград не признае независимостта на Косово. Сърбия и Косово обаче ще се върнат на масата за преговори, след като лидерите на Германия и Франция ги предупредиха, че разрешаването на споровете им е определящо за бъдещите им отношения с Европейския съюз.

В разговорите участваха Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Косово и Босна.

В контекста на преодоляването на споровете Меркел и Макрон посочиха македонско-гръцкия пример и Договора от Преспа като доказателство, че е възможно преодоляване на споровете с политическа воля.

„Видяхме смели стъпки за спора за името в Северна Македония. Това е доказателство, че е възможно да се намери решение на дългогодишните спорове“, каза Меркел и приветства както гръцкия и македонския премиери, така и Бойко Борисов.

Френският президент Макрон заяви, че последните месеци са показали, че напредъкът е възможен двадесет години след войните в региона.

„Видяхме с Преспанския договор, че може да се решават спорове, които изглеждат неразрешими, когато има ангажираност“, каза Макрон, който също приветства тримата премиери.

По-рано министър-председателят Заев се срещна с канцлера Меркел, като основната тема на дискусията беше ползата от Договора от Преспа за стабилността, сътрудничеството и мирът в региона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!