Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ (ДПС)

„БСП за България“ и ДПС обсъдиха бюджета за 2023 г. на среща в парламента по инициатива на левицата. От БСП вече проведоха подобни разговори с „Продължаваме Промяната“ и с ГЕРБ-СДС. Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че целта на срещите е в ситуацията, в която са изправени при удължаване на бюджета за 2023 г. със същите параметри от 2022 г., да търсят съгласие между първо и второ четене да го подобрят.

„За нас е неприемливо да останат същите параметри, особено в социалната част, посочи тя. Подлагаме нашите предложения на дискусия, но без да се дестабилизира финансовата стабилност и макрорамката на бюджета“, каза Нинова.

„Да търсим съгласие между първо и второ четене да го подобрим. За нас е неприемливо да остане в същите параметри, особено що се отнася до социалната част. Имаме предложение да обсъждаме заедно и да постигнем минимум мнозинство, за да избегнем популизъм, спорове и наддаване между първо и второ четене. Да постигнем мнозинство по различни предложения на различните парламентарни групи. Ние не поставяме нашите като единствени условия – подлагаме ги на дискусия и разумно решение, което да осигури доходи на хората, да гарантира икономиката. Но при условие, че не дестабилизираме финансовата стабилност и макрорамката на бюджета“, каза Нинова.

„В социалната част предлагаме 850 лв. минимална работа заплата, която представлява 50% от средната. Това е и европейското законодателство, а и отдавна говорим за механизъм, по който да се определя минималната заплата и това да бъде 50% от средната. Предлагаме майчинството да следва това, което направихме предишния кабинет – с увеличението на минималната заплата да се увеличава и майчинството. Предлагаме да помислим за необлагаем минимум за прага на бедността, който за следващата година ще бъде 504 лева, за да помогнем на най-бедните. Ваучерите за храна да не се пипат – това е едно добро достижение за работниците. Имаме предложение за освобождаване от данък върху доходите на физическите лица на младите хора до 26 години. Таван на цени на енергоносители. Две степени на плащане – една за бедни хора и една за богати. Цялата ни програма е на ваше разположение“, допълни лидерката на левицата.

„Готови сме с ваши предложения между първо и второ четене да седнем и да разговаряме какво е възможно, така че да бъдем в нормални граници на дефицит. Да не се увеличават дълговете, макар сравнени с Еврозоната ние засега сме с отлични показатели. Но не искаме тази финансова дисциплина да се разваля. Да гарантираме подкрепата на икономиката и увеличаване доходите на уязвимите групи“, допълни още тя.

„За нас е изненада, че служебното правителство предвижда понятието енергийна бедност да влезе в сила от 24-та година. Това абсурд – то до 24-та година кризата може да свърши. Ние настояваме за понятие енергийна бедност, което заедно може да изработим още сега между първо и второ четене и да намерим начин да бъде финансирана тази част от обществото, които влизат в тези критерии. Другото, което те предлагат и на социална комисия разглеждахме е праг на бедност от 504 лева да влезе в сила от 1 юли догодина. Моля ви да помислим това да се случи от 1 януари. Защото тогава са най-тежките месеци – януари, февруари и март. Освен това, ако не се постигне съгласие за правителство – тези параметри ще останат чак до средата на годината. Това ще бъде изключително изпитание, особено за бедните, работниците, за възрастните и младите хора“, смята Нинова.

Корнелия Нинова
На снимката: Председателят на „БСП за България“ Корнелия Нинова

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че тази среща сама по себе си е крачка в правилната посока. По думите му, диалогът между различните парламентарни групи, диалогът между власт и опозиция, диалогът с хората, диалогът между институциите трябва да бъде рестартиран.

„Не е работа на служебния кабинет да прави дългосрочни политики“, заяви още Карадайъ. По думите му едни социални придобивки, като се получат, трудно може да се мисли за отстъпление.

Мустафа Карадайъ призова да се положат максимални усилия за преодоляване на политическата криза, да не тръгват да правят нов бюджет, а да видят параметрите по удължаването на сегашния.

„Най- вероятно ще можем заедно да направим определени подобрения, но ДПС със сигурност ще подходи отговорно, защото рискът от предизборен популизъм е много голям“, допълни той.

„Новите социални мерки трябва да видим в каква рамка ги слагаме, защото е важен въпрос откъде идват приходите, тъй като при тази политическа криза няма шанс цената на дълга да намалее“, коментира още Карадайъ.

Той обеща ДПС да разгледа конкретните мерки на БСП като минимална заплата, праг на бедност, обезщетение за майчинство, но отбеляза, че въпросът е в политическата рамка, в която се случват нещата.

Йордан Цонев коментира, че в удължения бюджет има предвидени мерки за около 3 млрд. лева. По думите му това е добра основа за сериозна социална политика на един антикризисен кабинет.

Припомняме, че от БСП вече се срещнаха с ПП и ГЕРБ за бюджета. На срещата си с ПП, и БСП и Промяната призоваха служебният кабинет да внесе Бюджет за догодина.  По време на срещата на БСП и ГЕРБ стана ясно, че ГЕРБ потвърдиха позицията си, че е добре да се продължи Законът за бюджета от 2022 г. и за 2023 г. „

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук