Часът на Земята

С наближаването на Часа на Земята, който ще бъде отбелязан на 23 март, природозащитната организация WWF отново призовава за живот в хармония с природата. Фокусът на кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“ е върху неразривната връзка между хората и околната среда, която хилядолетия наред поддържа развитието на човешките цивилизации.

Според оценките на учените природните екосистеми гарантират живота на Земята, като ни осигуряват услуги на стойност 125 трилиона долара годишно, казват от организацията. За да имаме възможността да ползваме ресурсите на природата обаче, трябва на първо място да умеем да я опазваме и да се адаптираме към нейните специфики. Колкото по-близо живеем до природата, толкова по-осезаемо ни се налага да се приспособяваме към нейните особености, напомнят от WWF. Това със сигурност се налага например на жителите на планинските селища у нас. За много хора в отдалечени райони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара планина срещите с мечки са почти всекидневие, отбелязват от организацията.

Живот край кафявите мечки

През пролетта и началото на лятото е размножителният сезон на мечките. По това време едрите мъжки могат да прогонят младите животни, както и майките с малки мечета от централните части на местообитанията към периферията. Така те слизат от високите части на планините и навлизат в покрайнините на населените места. Вече доближили се до хората, животните биват привлечени от леснодостъпната храна в дворовете, обясняват експертите. В края на лятото и есента мечките се хранят по-интензивно, за да натрупат мазнини, които да осигурят оцеляването им по време на хибернацията. В резултат от климатичните промени и все по-оскъдните хранителни ресурси в късната есен мечките започват да напускат традиционните си местообитания в търсене на плодове и мед в овощните градини и пчелините на местните хора, допълват от WWF.

„Една от приоритетните цели на WWF e да осигури превенция на потенциалния конфликт между хората и мечките в районите с най-голямо присъствие на мечки. Това е работата на нашия Спасителен отряд, който се отзовава на сигнали за мечки и посещава домове и стопанства, за да даде съвет за тяхното обезопасяване. Нашият екип от биолози и зоолози работи съвместно с кметове, ловци, горски служители, гранични полицаи и изследва внимателно всеки отделен случай“, разказва консервационният биолог Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ във WWF и член на спасителния отряд. Отрядът помага на хората да обезопасяват своите овощни градини, обори, пчелини. Един от доказано ефикасните методи е ограждането им с електропастири, които са безвредни за животните. Важно е и да не се допуска паша на домашен добитък без пастир и без обучени кучета за охрана на стадото, съветват експертите. Не бива да се допуска също и нерегламентирано изхвърляне на храни, хранителни отпадъци и мърша, които могат да привлекат диви животни. Хубаво е да се събират окапалите плодове в населените места в местообитания на мечки, за да не ги привличат“, отбелязват от WWF.

„Мечките са индикаторен вид, който стои на върха на хранителната верига. Състоянието на техните популации показва състоянието на цялата екосистема. Ако позволим да бъдат унищожени тези инженери на екосистемата, ще променим средата, в която живеем“, коментира Нада Тошева, ръководител програма „Опазване на видове“ във WWF. Да не забравяме, че чрез хранителните си навици мечките разпространяват семена на растения и горски плодове, помагат за поддържането на популациите на елени и други видове животни, подчерта тя. Затова кафявата мечка е включена като приоритетен вид в Червената книга на Република България, а незаконното ѝ убиване се третира като престъпление по Наказателния кодекс“, напомнят експертите.

Специална изненада за любителите на природата

Тази година за първи път у нас Часът на Земята ще бъде отбелязан с две благотворителни кинопрожекции на анимацията „Кунг-фу панда 4“. Прожекциите ще се състоят точно в навечерието на Часа на Земята на 23 март – първата ще бъде в зала 3 на Cinema City Парадайс от 11:00 ч., а втората – в зала 7 на Cinema City Мол София от 13:30 ч. Приходите от прожекциите ще бъдат дарени на WWF в подкрепа на работата им по спасяване на още мечета-сираци и завръщането на добре познатите Никола, Анета и Мишо у дома, отбелязват от природозащитната организация.

Всеки от нас също може да бъде природозащитник

Близо 20 години WWF работи в България за опазване местообитанията на дивите животни, които съхраняват и безценните ресурси на природата. Всеки може да стане част от каузата на WWF, като подари час на природата с различни дейности, щадящи околната среда. Повече информация има тук.

В момента България е на четвърто място в света и първо в Европа по подарени часове с над хиляда часове за планетата от българите. След Часа на Земята WWF ще изтегли на случаен принцип десет от участниците в природозащитните инициативи и те ще получат тематична награда.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук