Национална лотария

В обитавано жилище от обвиняемия Васил Божков са иззети множество картини, които имат белезите на движими културни ценности. Разследва се как са придобити. При претърсване на казино са иззети 400 хиляди лева. 5 лица са привлечени в качеството им на обвиняеми, като 4 от тях се намират извън пределите на България.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По отношение на петото лице е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление – това е бившият председател на Комисията по хазарта, съобщи Милева.

Настоящият председател на Държавната комисия по хазарта е Александър Георгиев. За кратко преди него комисията се оглавяваше от юристката Мария Филипова. Огнян Митев оглавяваше ДКХ в периода от август 2013 г. до февруари 2018 г., когато беше уволнен без да станат ясни причините.

Повдигнатото на Васил Божков обвинение е за ръководене на организиране на престъпна група, действала на територията на цялата страна от 2014 година.

Групата е извършвала принуда, изнудване, длъжностни престъпления, подкупи пране на пари, изброи говорителят на главния прокурор.

Васил Божков е предлагал всеки ден 10 хиляди лева на длъжностно лице от Комисията по хазарта, което от своя страна да внася предложения за отнемане на лицензи на отделни конкурентни дружества, заяви още Сийка Милева.

Тя обяви, че в хазната липсват над половин милиард лева. Това е коледната надбавка на всеки пенсионер за 10 години, обяви Милева.

Прокуратурата знае срещу кого се изправя. Прокуратурата знае, че тази хазартната империя разполага с изключително големи финансови възможности и знае, че чрез тях ще се защити, включително чрез вас, медиите, посочи още Милева.

Директорът на АДФИ Георги Начев потвърди, че от проверките се установява, че в държавния бюджет не са постъпили повече от половин милиард лева. Според Начев сумата може да нарасне, при условие, че информацията, която им е подадена се различава от действителността. Комисията по хазарт не е реализирала административно-наказателна отговорност за регистриране на таксите, каза още той. Начева добави, че информацията от инспекцията е предоставена на КПКОНПИ, на министъра на финансите.

„Това е най-мащабната операция, която сме провеждали досега”, заяви от своя страна вътрешният министър Младен Маринов.

Наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов посочи, че по делото е приобщено и досъдебно производство, което е образувано в друга прокуратура, в което се съдържат доказателства за това, че „капиталът, финансовата обезпеченост, на част от дружествата, които са собственост на обвиняемия Божков, не са достатъчни, за да могат да бъдат изплащани в пълен обем и размер печалбите, които се твърди, че определени лица реализират”.

„Както и се съдържат данни, че лицата, които се афишират в публичното пространство като лица, които са спечелили определена парична сума в лотарийните игри, действителност голяма част от тях не съществуват реално”, каза прокурорът.

Той посочи, че това е в ранен етап. Оперативно-издирвателните мероприятия са възложени на КПКОНПИ и тези първоначални твърдения се проверяват допълнително.

Предстои повдигане на обвинения и на други длъжностни лица, заявиха на брифинга, казаха още от прокуратурата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!