Китайският министър на отбраната Вей Фънхе заяви в неделя, че подобряването на двустранните отношения зависи от Съединените щати, тъй като те се намират в критичен момент.

Като повтори няколко пъти на азиатската среща по въпросите на сигурността, че Китай се стреми единствено към мир и стабилност и не е агресор, той призова Съединените щати да „укрепят солидарността и да се противопоставят на конфронтацията и разделението“.

Той заяви, че Китай категорично отхвърля „американските клевети, обвинения и дори заплахи“ в речта на министъра на отбраната Лойд Остин на срещата за диалог Шангри-Ла в събота.

„Искаме от американската страна да престане да очерня Китай. Спрете да се намесвате във вътрешните работи на Китай. Двустранните отношения не могат да се подобрят, ако американската страна не успее да направи това“, заяви Вей.

В събота Остин заяви, че се наблюдава „тревожно“ нарастване на броя на опасните и непрофесионални срещи на китайски самолети и кораби с тези на други държави. Той добави, че Съединените щати ще подкрепят своите съюзници, включително Тайван.

Инвазията на Русия в Украйна зае централно място на срещата, а Вей даде да се разбере, че Китай подкрепя мирните преговори и се противопоставя на „предоставянето на оръжия, прилагането на максимален натиск“. Той заяви, че Китай не е предоставял никаква материална подкрепа на Русия.

„Каква е основната причина за тази криза? Кой е вдъхновителят, който стои зад нея? Кой губи най-много? И кой може да спечели най-много? Кой насърчава мира и кой налива масло в огъня? Мисля, че всички знаем отговорите на тези въпроси“, каза той, без да се обръща към тях или да излага позицията на Китай.

Мейа Нууенс, старши научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания, заяви, че речта на Вей съответства на официалната линия на Пекин по руско-украинските въпроси.

„Той също така подчерта, че Китай е партньор на Русия, а не съюзник на Русия и че те нямат съюз“, каза тя. „Подчертаха, че в крайна сметка китайската политика винаги е била да преследва собствените си интереси и да не се обвързва с тези на другите държави.“

В обръщение чрез видеовръзка в събота украинският президент Володимир Зеленски предупреди делегатите, че нахлуването в неговата страна заплашва реда, основан на правила, и поставя целия свят в опасност от глад и хранителни кризи.

Тайван

Русия нарича действията си в Украйна „специална операция“, която според нея няма за цел да окупира територия, а да унищожи военния потенциал на южната си съседка и да залови онези, които смята за опасни националисти.

Относно Тайван, Вей заяви, че позицията на Китай по отношение на острова, който Пекин разглежда като провинция, е непроменена. Той заяви, че китайското правителство се стреми към „мирно обединение“ с Тайван, но си запазва „други възможности“.

„Китай определено ще осъществи обединението си“, каза Вей. „Тези, които преследват независимостта на Тайван в опит да разделят Китай, определено няма да стигнат далеч“.

В Тайван премиерът Су Цън-чан заяви в неделя, че островът не иска да затваря вратата към Китай и е готов да се ангажира в преговори, но на равноправна основа и без политически предварителни условия.

Южнокорейският министър на отбраната Ли Джонг-суп заяви на срещата в Сингапур, че страната му ще повиши отбранителния си капацитет и ще работи в тясно сътрудничество със САЩ и Япония, за да противодейства на ядрената и ракетната заплаха от страна на Северна Корея. Югът също така ще помогне на Северна Корея, ако тя се откаже от ядреното си оръжие, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук