Процентът на преждевременно отпаднали ученици е близо 14 на сто, което е между 130 000 и 150 000 души, съобщават от министерството на образованието, като броят на тези деца след актуализация на данните, може да се окаже и по-висок. Има много деца, които изобщо не могат да бъдат открити, признават от министерството. Възможно е бройката на преждевременно отпадналите да се окаже и над 200 000. Предстои огромна работа на терен, след като започнат работа оперативните екипи за връщане на учениците в училище.

Според министър Вълчев, който коментира последните дни предстоящата задача с отпадащите ученици, обхващането в предучилищна възраст е ключово за децата, които са от семейства, чиито родители са с ниско образование и чиито майчин език не е българският.

Експертите са категорични, че подготовката в предучилищна възраст е едно от най-важните условия за интегрирането на децата в образователната система.

Кампанията, която стартира за връщане на децата в училище, ще използва и всички работещи механизми за принуда. Ще има масово пряка работа и с родителите, ще бъдат включени и медиатори. Предстои промяна и на правилата за отпускане на помощи.

От министерството на образованието допускат обвързване на посещаемостта в училище с отпускане на допълнителни помощи. За непълнолетните майки, които са в майчинство и не посещават училище, се предвижда те да могат да продължат обучението си на по-късен етап, като този проблем ще изисква специални програми и усилия.

Според първоначалния проект за бюджета за образование за следващата година парите ще бъдат увеличени с над 350 милиона лева, съобщи  тази сутрин министърът на образованието пред медии.

Една от причините за започване на новата кампания за връщане на децата в училище е създалото се напрежение това лято с ромите в Асеновград и надигналите се както там, така и в други особено проблемни точки на България, антиромски бунтове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук