Русия, учения

Повече от 30 кораба излязоха в открито море от Севастопол и Новоросийск в рамките на учения. Те са част от мащабните маневри на руския флот, съобщиха от отдела за информационно осигуряване на Черноморския флот. Провеждат се под ръководството на командващия Черноморския флот Игор Осипов.

Бойните кораби, катерите и помощните съдове на флота напуснаха постоянните си бази в Севастопол и Новоросийск.

„Целта на учението е да се защити морското крайбрежие на Кримския полуостров, пунктовете за базиране на силите на Черноморския флот, както и обектите от икономическия сектор на страната, морските комуникации и районите на морска икономическа дейност от възможни военни заплахи от страна на условен противник“, уточняват от ведомството.

В хода на ученията корабни сформирования и подразделения на бреговите сили и флотската авиация ще извършат редица ракетни, артилерийски, ракетни и бомбени удари по морски, брегови и въздушни цели. Повече от 30 военни кораба ще включват фрегати, патрулни кораби, малки ракетни кораби и ракетни катери, десантни кораби, малки кораби за борба с подводници и кораби за противоминна защита.

В съответствие с плана за подготовка на въоръжени сили на Русия за 2022 г. през януари-февруари във всички райони на отговорност на флота се провеждат серия от военноморски учения под общото ръководство на главнокомандващия на ВМС адмирал Николай Евменов. Планира се в тях да участват общо над 140 военни и спомагателни кораба, повече от 60 самолета, 1000 единици военно оборудване и около 10 000 военнослужещи.

Припомняме, че Русия и Беларус започнаха 10-дневни съвместни военни учения на фона на опасенията от руска инвазия в Украйна. Беларус е близък съюзник на Русия и има дълга граница с Украйна. Смята се, че ученията са най-голямото разполагане руски войници в Беларус след Студената война.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук