Бисер Петков, помощ
на снимката: Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков

От 2019 г. влиза в сила нов вид месечна помощ, за деца с починал родител – тя ще се отпуска от държавния бюджет и от нея ще могат да се възползват общо 5600 сираци. По този начин над 2900 деца, които до момента не получаваха нищо, ще имат право на това подпомагане.

„Става дума за деца, които нямат право на наследствена пенсия от починал родител. Изплащането на тази помощ сега ще става при определени условия – децата трябва да посещават детски градини или училища, в зависимост от възрастта им, като помощта ще се изплаща до 18 или 20-годишна възраст, ако продължават да учат.“

Това каза след заседанието министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Министерският съвет прие промени в Закона за семейните помощи, чрез които отпускането на средствата става възможно.

На този етап Петков не може да каже колко ще бъде месечната помощ, но със сигурност ще е над 113 лева. Точният размер ще бъде определен в държавния бюджет за следватаща година. Разчетите показват, че ще са необходими допълнителни 4 млн. лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук