Над един декар са унищожените дюни край к-г „Смокиня“. Всички те попадат в частни терени, само една малка част е в концесионната територия на плажа.

След замерванията на геодезистите е установено, че точно 1205 кв. м от пясъчните дюни, които попадат в защитената територия са унищожени. Една голяма част от тях попадат в парцела на 46-годишния Иван Нончев от Бургас, който бе обвинен от прокуратурата, че е поръчал разораването на терена, уточниха от Регионалната инспекцията по опазване на околната среда и водите в Бургас.

„Най-голямата квадратура, която е увредена е в неговия имот 622 квадрата. Тези съседни имоти са увредени поради движението на тежката техника разрушавайки тези, които се намират в основния имот, просто маневрирайки техника е засегнала и други дюнни местообитания на съседните имоти. Много малка е частта на морския плаж.“, заяви Тонка Атанасова- директор на РИОСВ-Бургас.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите заявиха, че щетите са огромни. Повече от век ще е необходим за естественото възстановяване на природната забележителност.

„Ние ще се опитаме, такава практика в България все още няма да се свържем с научните организации и да уточним възможно ли е да бъде възложено възстановяване на местообитанията”, добави Атанасова.

Въпреки това от РИОСВ Бургас уверяват, че няма опасност след като дюните са унищожени, да бъде променен статутът на земята. Тя така или иначе попада в защитена територия.

„Няма как върху тях да има реализирано строителство и то да бъде разрешено от съответните компетентни органи”, отбеляза Атанасова.

Посегателството върху дюните край к-г Смокиня, бе извършено в края на миналата седмица. Малко след това бяха заловени и извършителите. Прокуратурата в Бургас повдигна обвинение на двама души- 46 годишният Иван Нончев, сочен за поръчител и 24 годишният багерист Манол Пазвантов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!