Поредният протест на съдебната охрана и надзирателите в затворите се състоя днес  пред Софийския районен съд. Причината – ниските заплати и липсата на прогрес в преговорите с Министерството на правосъдието.

„Служителите на ГД „Охрана” и ГД „Изпълнение на наказанията” са дискриминирани и не получиха увеличенията, които се получиха в сектор „Сигурност”, коментира пред bTV един протестиращите съдебни охранители – Ясен Тодоров. Става дума за 100-те милиона лева, които прекратиха в зародиш МВР протестите в началото на европредседателството.

„С последното увеличение (5% при искани значително повече – б.р.) ни изравниха размера на заплатата с този на една чистачка в съда”, посочи той. По думите му възнагражденията са „скочили” с 28-30 лв.

Има и други проблеми като липса на хора и липса на оборудване, които са особено болезнени в затворите.

Протести има в 11 града у нас.

Служителите в пловдивския затвор и арест се присъединиха към обявения за днес национален протест и излязоха пред сградата на затвора, за да изразят недоволството си от липсата на реакция от страна на институциите във връзка с исканията им, издигнати преди 6 месеца.

Около 70 служители протестираха пред сградата на затвора в Сливен срещу ниското заплащане и лошите условия на труд.

В Бургас надзиратели, съдебна охрана и полицаи заедно излязоха на протест в обедната си почивка.

На 10 февруари ще стане ясно как ще продължат протестните действия на надзиратели и съдебна охрана. Нагласата е за протест пред НДК, където се провеждат събития от календара на Българското европредседателство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!