Нафтогаз и Газпром сключиха споразумение за пренос на руски газ.

Изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко оцени пред РИА „Новости“ условията на договора с „Газпром“ като „най-изгодните в историята на Украйна“. Според него руската страна ще плаща за целия резервиран обем газ, а не за количеството, което фактически постъпва в хода на транзита към Европа.

„Параметрите на това споразумение са изгодни за Украйна, тъй като за първи път в историята на независима Украйна имаме договор с ясно дефинирани гаранционни плащания от „Газпром“ за така наречените резервирани мощности“, каза Витренко.

Ръководителят на украинската газотранспортна система Сергей Макогон пък заяви, че договорът е полезен както за икономиката като цяло, така и за потребителите. Тарифите за вход за индустриалните компании ще намалеят с около четири пъти в сравнение с условията при нулев транзит на газ.

Вечерта на 30 декември Русия и Украйна подписаха пакет от споразумения за продължаване на транзита на газ през Украйна, включително петгодишен договор за транзит. Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че благодарение на този договор страната ще получи най-малко 7 милиарда долара за пет години.

Двете страни се срещнаха „по средата“, като според сведенията първоначалното желание на „Газпром“ е било договорът да е краткосрочен – за 1 тодина, а това на украинската страна – за 10. Казусът не е само икономически, но и политически, тъй като е добре известно желанието на Русия да заобиколи Украйна като фактор в газовия транзит към Европа и в този аспект договорът се оценява като неуспех на политиката на президента Путин, макар че в търговски план е добър за „Газпром“, защото му осигурява регламентиран достъп до европейския пазар в приемливи условия.

Според редица експерти Русия държи на проектите „Турски поток“ и „Северен поток 2“ именно защото чрез тях тя можеше да заобиколи украинската газотранспортна мрежа. Вчера бе направено официалното откриване на „Турски поток“, но вече има коментари, че след подписания с Украйна договор за следващите 5 години от новия газопровод ще се възползват в най-голяма степен Турция и България, а не Русия, тъй като той няма да влезе в основната си от нейна гредна точка функция – да заобиколи Украйна, а направените за него разходи са значителни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!