Тези хора не съществуват и това не е фотография. Създадена е от ИИ.

Лауреат на престижния фотографски конкурс Sony World Photography Award се отказа от наградата си и призна, че спечелилата „негова“ творба всъщност е менте, създадено от изкуствен интелект (ИИ).

Имената на победителите във фотоконкурса бяха обявени миналата седмица. В откритата творческа категория победата бе присъдена на германския фотоартист Борис Елдагсен за наистина красивата чернобяла „снимка“ „Псевдомнезия: Електрик“.

Победителят обаче бил достатъчно честен и си признал, че е излъгал – дадената за конкурса работа била създадена не от него и камерата му, а с алгоритъм от изкуствен интелект. Т.е. лицата, запечатани на „фотографията“, колкото и правдоподобни да изглеждат, не са на съществуващи хора, а компютърно генерирани образи.

Елдагсен заявил, че по този начин искал да провери професионализма на членовете на журито и така да започне дискусия за бъдещето на фотографията като изкуство. Организаторите на конкурса признали пред БиБиСи, че немският фотограф доста сръчно ги е подвел.

Елдагсен се отказал от наградата и обяснил мотивите си в своя личен сайт, като чистосърдечно признал, че ги е заблудил съзнателно. Той благодарил на журито, че са наградили неговата работа и нарекъл самата награда „исторически момент“. Най-интересно му било дали изобщо някой от членовете на комисията е изпитал някакви подозрения за участие на ИИ в създаването на фотографията.

„В такъв вид конкурси изображенията, генерирани от изкуствен интелект, не трябва да се конкурират на равни начала с нормалните снимки. Това просто са различни същности. Изкуственият интелект не прави фотография. Затова се отказвам от наградата“, обяснява той в сайта си.

А „снимката“, която виждаме, наистина изглежда потресаващо автентично.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук