Започва демонтаж на Паметника на Съветската армия
Снимка: БГНЕС

Тази сутрин започна демонтаж на паметника на Съветската армия в центъра на столицата. Това съобщи на място областният управител на София – град Вяра Тодева, съобщи БНТ.

Около монумента има кранове и полиция, както и коли на жандармерията.

„От 70 години паметникът не е ремонтиран. Ние възложихме обследване, което показа, че той е опасен и има сериозни пукнатини във фигурите“, обясни Тодева.

Първо ще бъдат демонтирани най-високите фигури от монумента. След това те ще бъдат сортирани и извозени към мястото, на което ще бъдат съхранявани.

„Планираме да има обществена поръчка за тяхната реставрация, след което ще бъдат изложени на подходящо място. Това ще бъде или Музеят на социалистическото изкуство или на друг подходящ терен“, добави областният управител.

„Основната причина за разцепването на краката на войника е, че едно време, когато паметникът е монтиран, са наляли бетон в краката. С времето водата прониква, зимата тя замръзва, а ледът разцепва отливката“, обясни скулпторът Марин Марков, който също присъства на мястото. Той е изготвил и становището, че монументът е опасен.

Предвидено е демонтажът да бъде извършен в рамките на 59 дни, но областният управител на София – град очаква да приключи и по-рано.

Подобен монумент няма никъде в Европа

Повече от 20 години у нас се води спор за печалния паметник на несъществуващата вече Съветска армия. Той стои на възможно най-натрапчивото място в София и е едно от първите неща, които виждат както децата ни, така и чуждестранните посетители на града.

България е единствена държава с паметник на окупационна армия, а мнозинството софиянци са съгласни с отстраняването му.

Припомняме, че усилията за демонтирането на Паметника на съветската армия, се засилиха след началото на военната офанзива на Русия в Украйна. Станаха по-интензивни и протестите на привържениците на Украйна пред паметника, наричан от тях с алтернативното име МОЧА (Монумент на окупационната червена армия), а също и действията на защита на паметника от страна на поддръжници на Русия.

Демонтирането на паметници в страните от Европа, свързани със СССР, зачести след руската инвазия в Украйна.

Трибуна за изразяване на недоволството на хората

Паметникът, който се намира в центъра на София, редовно е използван като основа за рисуване на графити с най-различна политическа тематика. Наричани от някои вандалски прояви, те често са израз на общественото недоволство относно определени събития и действия, в които е намесена Русия или бившият вече Съветски съюз. Особена популярност придобиват няколко арт интервенции с обществени и политически послания, направени от 2011 г. насам.

Вижте по-интересните от тях ТУК:

В основата на този казус стои проблемът с националното ни достойнство. Трудно е да обясним на децата си, защо в другите държави централните паметници са на техните най-важни царе и революционери, а у нас най-важните паметници са на една чужда армия, която безцеремонно окупира България, и принадлежи на една империя, която вече така или иначе се разпадна. Става дума за Съветския съюз. Подобен паметник няма място в централната част на столицата.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук