Парламентът гласува днес важни промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК).

Правилото за мълчалив отказ или липсата на отговор от администрацията в определен срок на жалба, молба, искане и прочее се заменя  с презумпция за мълчаливо съгласие. Вносителите – управляващото мнозинство се аргументират, че промяната е много сериозна първа стъпка за изпълнение на  ангажимента  за намаляване на бюрократичната тежест за гражданите и бизнеса.

Важна положителна промяна в същата посока е електронизацията на административното производство.

Предвиждат се гъвкави и разумни способи за призоваване, задължение за обявяване на електронен адрес още при внасяне на молба, жалба или документ, с който стартира административното производство. Облекчава се призоваването и се пести време. Това също е първа стъпка в един по-дълъг процес„, обясни Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той изтъкна като  сериозно предимство и модерното доразвиване на материята на административния договор.

АПК
На снимката: Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, вносители на промените в АПК

Предлага се таксата за касационно обжалване да е 90 лв. за физически лица и 450 лв. за юридически лица. Когато има определяем материален интерес, също е предложена промяна – таксата да е пропорционална, но  ограничена с таван.

„Максималната такса по дела с интерес до 10 млн. лв. е 3400 лв., а тази при интерес от над 10 млн. лв. – 9000 лв. Това е по-малко от една хилядна от интереса. Така ще се създаде адекватност между материалния интерес и стойността на разходите да се администрира един такъв спор и ще се получи преграда срещу манипулации с жалби“, каза председателят на правната комисия.

Въвежда се още  ново основание за отмяна на влезли в сила решения – ако противоречат на решение на Съда на ЕС.

Позицията на БСП е, че на проекта не може еднозначно да му бъде дадена положителна оценка, но и че парламентарната група няма да гласува против, а ще се въздържи. Социалистите изразяват опасения, че мълчаливото съгласие, особено в началото, може да доведе до сериозно объркване и проблеми. Казват, че макар да съдържа очаквани и добри предложения, законопроектът за изменения в АПК има и „ограничителни, спорни и нуждаещи се от прецизиране текстове“.

Като спорен такъв текст от БСП посочват, предложението за размера на таксите, например за жалби. От ГЕРБ декларират, че е важно да се стигне до логично, принципно единодушие по темата за парите. Останаха отворени въпроси като този, дали таксата от 15 лв. за жалба на физическо лице, не е  прекалено ниска и какво би покрила тя: листовете, тонер консумативите, пощенските разходи, работата на експерти и персонал или примерно таксата от 45 лв. за жалба на юридическите лица може ли да покритие разхода на няколко съдебни заседания, както и понякога налагащи се петчленни съдебни състави и прочее.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук