Васил Терзиев
Васил Терзиев

Подмяна на съоръженията на Витоша и превръщането на природния парк в целогодишна туристическа дестинация, подмяна на осветлението в софийските паркове и подсилване на столичната пътна полиция с нови камери за контрол на скоростта са само част от намеренията, които столичният кмет Васил Терзиев предприе през последните седмици.

Това става на фона на нестихващи атаки срещу столичната управа и за това, че тя не се справя със задълженията си, без да се отчита саботажът, който близо 3 месеца проведоха в СОС общинските съветници от ГЕРБ, БСП и „Възраждане“.

Днес стана ясно, че екипът на Терзиев си е поставил задача за подмяна на осветлението на няколко столични парка – дейност, която в годините е била занемарена.

Предприемаме мерки да решим проблема със занемареното осветление в софийските паркове. Първите паркове, които ще бъдат във фокус за подмяна и обновяване на осветлението, са четири от най-посещаваните места в столицата: Южен парк, Западен парк, парк „Заимов“ и парк „Хиподрума“, съобщи днес кметът.

Любопитното в случая е, че сред изброените за ремонт е обновеният при предишния мандат Западен парк. 

Терзиев припомни, че предишното управление на града е направило ремонт за 11 млн. лв., но е забравило да подпише договор за поддръжка, съответно никой не се грижи за осветлението в парка.

„Подобно е и положението в парка „Заимов“, където освен всичко друго, високите стълбове за осветлението корозират и са в критично състояние, опасно за минувачите.

В парк „Хиподрума“ осветлението е изградено като експеримент преди 15 години. И оттогава никой не се е сетил за него.

Едва миналата година в капиталовата програма са заложени 30 000 лв. за изготвяне на проект за смяна на осветлението“, написа Терзиев във Фейсбук.

Амбицията на кмета е и привличане на повече чуждестранни инвестиции в града. В тази връзка той проведе две срещи с посланиците на Австрия и Япония.

„За много от нас Виена е златният стандарт за развит град. Австрийската столица от години работи активно за подпомагане на процесите в града ни. Споделих с Андреа Икич-Бьом, посланик на Австрия, някои от основните ни приоритети за развитието на София“, съобщи във вторник Васил Терзиев.

Той посочва, че един от приоритетите е Витоша да се превърне в привлекателен център за целогодишен туризъм. Австрийският опит в тази област ще бъде изключително полезен, смята кметът на столицата.

Още по време на кандидат-кметската кампания Терзиев се обяви за решаване на проблема с лифтовете на Витоша. Разчетите показват, само 2-3 години биха били необходими да се подменят старите съоръжения.

Ще работим за по-ефективното използване на минералните води на София, посочва още Васил Терзиев. „Ще използваме модерните технологии и дигитални средства, за да взимаме решения, които се основават на данни, а не на субективни виждания“, отбелязва той.

С посланика на Япония в България Хисаши Мичигами говорихме за сътрудничеството на института INSAIT с водещия научен институт РИКЕН в Япония, съобщава още Васил Терзиев. Той отбелязва, че двете организации вече работят по общи проекти за развитието на изкуствения интелект с някои от най-големите японски технологични компании.

„Като кмет ще направя възможното да отворим вратата за водещи японски компании, които искат да инвестират в София – градът ни има пълния потенциал за това. Смятам, че имаме общи интереси в областта на производството, мобилността, електрическите автомобили, управлението на отпадъците, умните градове“, пише столичният кмет.

Той посочва, че негова амбиция е да създаде динамична икономика в София и по този начин да се подобри качеството на живот в града, което да се усети от всички софиянци. Опитът на държави като Австрия и Япония може да е много полезен, смята Васил Терзиев.

Очевидно е, че се прави всичко възможно подобни инициативи да бъдат осуетени.

Преди ден в интервю за Нова Терзиев заяви, че се прави опит да се спре всяка инициатива на новото ръководство, и даде пример с поделянето на ключови комисии в СОС между ГЕРБ, БСП, ИТН „Синя София“ и отцепниците от „Възраждане“.

Според Терзиев гласуването на комисиите е „опит да има спирачка за всичко, което ние правим“. „Това, което няма да чуете от мен, е да се оправдавам и да казвам колко е трудно. Това са даденостите. Работим с инструментите, които имаме. И преди съм казвал, че кметът не е генерал без армия и не е безгласна буква“, посочи той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук