Търговците, които използват собствени електронни магазини или платформи за продажби (e-bay.com; e-mag.bg; olx.bg; prodavalnik.top, bazar.bg и др.), са длъжни да подадат информация за това пред Националната агенция за приходите до 29 март 2019. Да не забравяме и изискването за нови касови апарати, правомощията на митниците да спират интернет достъпа до сайтове и т.н.Така вместо дерегулация и облекчения за бизнеса, търговците ще бъдат натоварени с още бюрокрация и разходи.

Изискването е валидно за лицата, които и в момента осъществяват е-търговия, а търговците, които занапред ще използват електронен магазин, трябва да изпратят данни за него преди да започнат дейността си, съобщиха от приходната агенция.  Подаването на информация става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис.

Изискването важи за физически и юридически лица, които извършват продажби по интернет по занятие, но не засяга гражданите, които инцидентно са продали свои лични вещи, обясняват от НАП. Това означава, че ако искате да продадете старото си колело, не е нужно да се регистрирате като търговец.

От приходната агенция напомнят, че електронната услуга работи от 28 декември 2018 г. и до момента вече са декларирани десет електронни магазина. След акция на данъчните власти миналата година бяха констатирани и глобени редица нерегистрирани търговци, които използват интернет за продажба на стоки. До извършителите се стигна, след проверка на спедиторските фирми, които са доставяли поръчките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!