НАП

От няколко седмици в медиите се коментира, че НАП ще понесе жестока финансова санкция заради изтеклите данни, като се коментираха различни колосални суми.

Вече е определено, че 5,1 млн. лв. ще бъде глобата за Националната агенция по приходите /НАП/ за теча на лични данни.

Това съобщи пред bTV председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. След връчването на акта НАП ще има три дни за възражения. Агенцията може да обжалва, уточни Караджов. По закон санкцията можеше да достигне до 20 млн. лв.

Все още обаче никой не е споменал, че реално тази глоба е напълно безсмислена, защото ще бъде заплатена от българските данъкоплатци, които по никакъв начин не са виновни за разразилия се скандал с изтичането на данни на над 5 млн. българи. В същото време, служителите на НАП ще си получат полагаемите бонуси и 13-та заплата, отново благодарение на данъците на гражданите.

„Тази глоба е достатъчна като се отчита отговорното поведение на администратора. Санкцията е, за да не се повтаря това поведение“, каза председателят на КЗЛД.

Той оповести и глобата от 1 млн. лв., която Комисията наложи на банка ДСК. Глобата е заради неправомерно разкрити и достъпени от трети лица лични данни на общо 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета.

В тези досиета се съдържа информация и на свързани с клиентите трети лица – в това число роднини, съпрузи, продавачи на имоти, наследници или гаранти. В този случай не става въпрос за хакерска атака, а за кражба. Откраднати са буквално хардисковете от самите компютри. Банката тепърва трябва да уведоми всички засегнати клиенти, уточни Караджов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!