Ердоган
на снимката: президенът на Турция Реджеп Ердоган

Турция каза на израелският посланик „за известно време“ да се върне в Израел. Това стана във връзка със сблъсъците, при които израелски войници убиха над 60 палестинци в Ивицата Газа в понеделник.

Турция, изявен критик на насилието в Газа и преместването на американското посолство в Йерусалим, свика извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество. В понеделник Анкара привика за консултации посланиците си от Вашингтон и Тел Авив, припомни вестник „Джерусалем пост“.

Между Анкара и Тел Авив припламват искри след яростното осъждане от страна на президента Ердоган на действията на Израел и САЩ. Израелският министър на строителството и член на кабинета по сигурността Йоав Галант реагира гневно на думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който нарече Израел „терористична държава“.

„Той ли ще ни учи на морал? – каза министърът в интервю за „Радио 103″ – …[той] е опасен човек и неговата подкрепа за нашите врагове не ме изненадва. Не са ни нужни обяснения от света за това какво е правилно да правим“, допълни той.

В понеделник Ердоган каза, че Израел извършва „геноцид и окупация“ от 1948 г. насам. Турският президент неколкократно изрази подкрепата си за „палестинските братя и сестри“.

Галант отправи критики и към вътрешната политика на Ердоган, отнасяща се до турското население. След като журналистът поиска от него да разшири своя коментар за опита за преврат в Турция през 2016 г., Галант отговори, че вижда „цялото това нещо като една голяма провокация“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!