Реджеп Ердоган
на снимката: Реджеп Ердоган

Турция предупреди Москва да избягва по-нататъшна ескалация на напрежението, след като руските военноморски сили нападнаха турски товарен кораб през уикенда, съобщиха от офиса на президента Реджеп Тайип Ердоган.

„След интервенцията на Кремъл нашите партньори в Руската федерация бяха надлежно предупредени да избягват подобни действия, които водят до ескалация на напрежението в Черно море“, заяви Ердоган в изявление.

Корабът Sukru Okan, който плаваше под флага на Палау, беше обстрелван от руските военни в неделя. След това те се качиха на борда на плавателния съд за проверка, а по-късно му позволиха да продължи към украинското пристанище Измаил, през което се изнасят украински селскостопански продукти.

„Капитанът на сухотоварния кораб не е отговорил на искането да спре за проверка за превоз на забранени стоки. За да спре принудително кораба, руският военен кораб откри предупредителен огън от автоматично стрелково оръжие“, съобщи руското министерство на отбраната.

Руското министерство на отбраната публикува и кадри от кацането на хеликоптер на „Сукру Окан“. На тях се вижда как мъже с автомати се спускат от хеликоптера на палубата на кораба, а екипажът е на колене. Руските военни задават въпроси на моряците и разглеждат документи, преди да пожелаят на екипажа щастливо плаване.

Турското ръководство е критикувано, че не е коментирало инцидента. В четвъртък от офиса на Ердоган заявиха, че технически Палау трябва да реагира на инцидента.

„Дори ако собственикът на кораба Sukru Okan е турчин, корабът не плава под турски флаг“, посочиха от президентството и добавиха: „В международното право „флагът на държавата“ е по-важна от името на кораба или хората от неговия персонал“.

Палау е тихоокеански архипелаг, чийто флаг често се използва от корабни компании за свободен достъп до международни пристанища.

 

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук