Британски траулер, акостиран в пристанището в Хавър, след като е задържан от френските власти
Британски траулер, акостиран в пристанището в Хавър, след като е задържан от френските власти

Посланикът на Франция в Лондон беше призован, а два патрулни кораба на Кралските военноморски сили бяха приведени в състояние на „готовност“ за справяне с потенциални блокади на пристанища от френски риболовни кораби. Това се случва, заради спора за достъп до британски води след Брекзит, който ескалира през последните седмици.

Драматичните действия последваха френските заплахи за блокиране на британския износ с бюрократични процедури, заради липсата на лицензи за риболов за техните риболовни кораби и подстрекателски твърдения, че „Даунинг стрийт“ е направил „политически избор“ да навреди на крайбрежните общности на страната.

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви: „Съжаляваме за конфронтационния език, който постоянно се използва от френското правителство по този въпрос и който не улеснява разрешаването на ситуацията. Изразихме категорично загрижеността си както пред френското правителство, така и пред Комисията на ЕС. Като следваща стъпка външният министър инструктира министъра на Европа Уенди Мортън да привика френския посланик“, цитира „Гардиън“.

Спорът относно издаването на разрешителни на френски кораби, опериращи в крайбрежните води на Обединеното кралство, се изостри преди изтичането на срока на валидност на настоящите разрешителни през уикенда. Париж заяви, че от следващия вторник ще забрани на британските риболовни кораби да влизат в ключови пристанища, обеща да наложи обременяващи проверки на търговията през Ламанша и заплаши енергийните доставки за Обединеното кралство, ако не бъдат издадени допълнителни разрешителни.

В четвъртък френският министър по въпросите на ЕС Клеман Бон допълнително нажежи обстановката, заявявайки, че „Даунинг стрийт“ не спазва задължението си да запази достъпа на френските рибари до крайбрежните си води поради политическо удобство.

От „Номер 10“ съобщиха, че британският посланик в Париж се е свързал с Бон, а министърът на околната среда на Обединеното кралство Джордж Юстис е в контакт с френския му колега. „Все още работим, за да разберем подробностите“, заяви говорителят на министър-председателя.

Те добавиха, че „разочароващите и непропорционални заплахи“ не са „това, което биха очаквали от близък съюзник“. Френските санкции „ще бъдат посрещнати с подходящ и обмислен отговор“, заявиха от №10.

Оливие Лепретр, ръководител на съвета по рибарство на регион О дьо Франс, заяви: „Не мога да се съглася, че това е така: „Мисля, че винаги е по-добре да се преговаря, защото всички знаем, че ако започнем война, рибарите и от двете страни ще загубят. Аз съм убеден в това.“

В ранните часове на четвъртък сутринта френската морска полиция е задържала британския траулер „Cornelis Gert Jan“ край бреговете на Нормандия за предполагаем риболов без разрешително. На втори кораб е било отправено предупреждение. Френското правителство заяви, че проверките са били рутинни, но призна, че са били извършени „в контекста на обсъждането на лицензите с Обединеното кралство и Европейската комисия“.

По-рано тази седмица Комисията съобщи, че правителството на Обединеното кралство е одобрила 15 от общо 47 заявления за френски лодки за работа в крайбрежните му води. Други 15 заявления са били в процес на разглеждане, когато доказателствата за дейност в тези води са били ограничени, но 17 заявления са били оттеглени от френските кандидати поради „недостатъчни доказателства“.

По-голямо безпокойство за френските власти обаче предизвиква големият брой кораби, подали заявления за риболов във водите край Джърси, които са били отхвърлени от правителството на острова.

В съвместно изявление министрите на външните работи и на околната среда на Джърси Ян Горст и Джон Йънг заявиха: „Изключително сме разочаровани от изявлението на френското правителство, направено вчера следобед, с което се преследва подход на ответни мерки“.

В четвъртък също така стана ясно, че ключова правителствена комисия проучва последиците от задействането на член 16 от страна на Обединеното кралство, с което се преустановява действието на части от протокола в споразумението за оттегляне, в който се определят търговските договорености за Северна Ирландия след Брекзит.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!