протестиращи
Протестиращи се барикадираха в сградата на НС

Десетина протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов проникнаха в НС  под предлог да внесат декларация и отказват да напуснат сградата на парламента, докато премиерът не подаде оставка. Още протестиращи пристигнаха след това пред сградата на Народното събрание, за да изразят подкрепата си към барикадиралите се протестиращи откъм „Дондуков“. Увеличава се и полицейското присъствие, а след края на работни ден започна принудително извеждане на протестиращите от сградата. Към 18.30 часа барикадиралите се бяха изведени.

Вътре, в сградата на парламента, има представители на протестиращите и на инициативата „Системата ни убива“, както и дете с увреждания. Те се барикадираха в сградата на бившия Партиен дом, където вече се помещава парламентът, още на обяд.

Вече час движението по булевард „Дондуков“ е спряно. На място пристигнаха и Арман Бабикян и Велислав Минеков от „Отровното трио“, прииждат и нови хора непрекъснато. Генерал Димитър Шивиков също пристигна и заяви, че е дошъл да подкрепи смелите жени и мъже, които са се барикадирали в парламента. Там е и Мая Манолова, която сутринта придружи майките и спътниците им в сградата.

Инцидент

Около 16.20 часа жена легна на булевард „Дондуков“ и каза, че умира. Движението на автомобили е спряно. Жената каза, че живее с пенсия от 186 лева и попита как се живее с тези пари. Жената заяви, че ножът е опрял до кокала.

Няколко минути по-късно жената се премести и падна в краката на полицията, охраняваща входа на парламента. Тя не пожела да каже коя е, но обясни, че това е последното, което иска да направи преди да умре. Беше извикана линейка.

Извеждане от сградата

След изтичане на работното време служители на НСО започнаха да извеждат принудително барикадиралите се. Те бяха изнасяне един по един, предимно държани за ръцете и краката, и после оставяни на тротоара, след което се присъединяваха към протстиращите пред входа. Тълпата отпред се увеличи значително и към извеждащите полетяха неколкократно бутилки под силни викове „Оставка“.

Полицията е затгнала кордона си и не допуска повече хора до самата сграда, което предизвика блокиране на бул. „Дондуков“ от протестиращи.

Какви са исканията на барикадиралите се

Декларацията е за разпускането на Народното събрание и за провеждането на предсрочни избори. Между исканията на протестиращите, сред които представители на „Системата ни убива“ и на „Изправи се. БГ“ на Мая Манолова, е и всички народни представители да подпишат, че подкрепят протестите. Протестиращите са настояли и да се срещнат с представители на ръководствата на парламентарните групи, но само от БСП са се отзовали.

„Много вероятно е те да подпишат“, коментира Никола Вапцаров от „Изправи се. БГ“ във видео от фоайето на НС в своя профил във „Фейсбук“.

Според Вапцаров в МС има внесена декларация с оставката на Борисов. Ако това искане бъде изпълнено, протестиращите щели да напуснат Народното събрание. По думите му „Системата ни убива“ са водещата гражданска организация, а останалите, които са в парламента, им помагат. Имало и представители на палатковите лагери от Ректората и Орлов мост.

Майките искат среща

Протестиращите майки са предали писмо до председателя на законодателния орган Цвета Караянчева и парламентарните групи, с което са поискали среща в периода от 16 до 18 септември. С майките има и малко дете.

„Това, което сутринта получих от майките, които днес разбирам, че продължават да стоят на пропуска, е едно писмо до мен, до всички парламентарни групи и до народните представители, които не членуват в групи. То е възвание, от което аз разбирам, че те искат да разговарят с нас“, обясни Караянчева.

Тя увери, че писмото е препратено до всички групи и подчерта, че не вижда причина жените да продължават да стоят във фоайето на един от входовете, тъй като нямат никакви други искания.

В писмото си майките са поискали ръководството на парламента да проявяват „достойнство и смелост“ да се срещнат с тях, за да предоставят своята гледна точка за намиране на „конструктивни решения за помиряване на народа“.

„Не виждам каква е причината те да продължават да стоят тук. Аз съм заявила своето желание за диалог с тях. Уточняваме кога ще е възможно ПГ на ГЕРБ да ги приеме. Оттук нататък това, че те стоят там и търсят контакт с народни представители, аз недоумявам – каза председателят на парламента – Няма да позволя в Народното събрание да се правят провокации, не бива да допускаме това, което се случи предния път с барикадираните сестри. Призовавам НСО да си свършат работата и да уведомяват гражданите за моите разпоредби.“

Как се стигна дотук

Помощ за влизането на демонстрантите е оказал народният представител от БСП Антон Кутев, който обясни, че искал да им съдейства да внесат декларацията си. Той обече не знае какви са намеренията на протестиращите.

Напрежението пред входа на НС започна да спада след извеждането на протестиращите. Събитията в реално време можете да гледате ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!