Александър Лукашенко

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че нациите, които желаят да се присъединят към съюза на Русия и Беларус, ще получат ядрени оръжия. Изявлението му идва дни след като потвърди, че е започнало прехвърлянето на някои тактически ядрени оръжия от Москва към Минск.

Лукашенко, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, направи коментарите в интервю пред камера, пуснато в неделя по държавния канал Русия 1.

По време на интервюто Лукашенко каза:

„Никой няма нищо против Казахстан и други страни да имат същите близки отношения, каквито ние имаме с Руската федерация. Присъединете се към съюзната държава на Беларус и Русия. Това е всичко: ще има ядрени оръжия за всички“.

Подписано през 1999 г., Споразумението за създаване на Договор за съюзна държава между Беларус и Русия, създаде правна основа за широкообхватен съюз между двете страни, който обхваща икономиката, информацията, технологиите, селското стопанство и сигурността на границите, наред с други неща.

Коментарите на Лукашенко относно раздаването на ядрени оръжия на съмишленици  вероятно ще засилят глобалното безпокойство, особено след като Москва заплашва света със собствения си атомен арсенал, докато води война в Украйна.

В четвъртък беларуският президент каза, че е започнало прехвърлянето на някои тактически ядрени оръжия от Русия в Беларус след споразумение, подписано от Москва и Минск, като обеща безопасността на тези оръжия.

Беларус няма ядрени оръжия на своя територия от началото на 90-те години. Малко след като получи независимост след разпадането на Съветския съюз, тя се съгласи да прехвърли всички оръжия за масово унищожение от съветската епоха, разположени там, в Русия.

Откакто нахлу в Украйна преди повече от година, руският президент Владимир Путин използва ескалираща реторика в редица случаи, намеквайки и предупреждавайки за „нарастваща“ заплаха от ядрена война.

През март Путин съобщи, че Москва ще завърши изграждането на специално съоръжение за съхранение на тактически ядрени оръжия в Беларус до началото на юли. Той допълни, че Русия вече е извършила прехвърляне на ракетна система с малък обсег на действие „Искандер“ в Беларус. Тя може да бъде монтирана с ядрени или конвенционални бойни глави.

Тактическите ядрени оръжия са по-малки от стратегическите ядрени оръжия, които могат да унищожат цели градове. Те са предназначени за използване в ограничено бойно поле. Въпреки това, експлозивните им мощности са достатъчни, за да причинят големи разрушения и радиационно замърсяване.

Съединените щати и Европейският съюз, както и лидерите на опозицията в Беларус, осъдиха хода за разполагане на руски тактически ядрени оръжия в Беларус.

„Това е последният пример за безотговорно поведение, което виждаме от Русия след нахлуването ѝ в Украйна преди повече от година“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър в четвъртък.

Той добави, че въпреки прехвърлянето на оръжия, САЩ не виждат „никаква причина да коригират стратегическата си ядрена позиция“, защото няма „индикации, че Русия се готви да използва ядрено оръжие“.

ЕС нарече споразумението между Москва и Минск „стъпка, която ще доведе в бъдеще до изключително опасна ескалация“.

А съветникът на украинския президент Михайло Подоляк написа в Туитър в неделя, че думите на Лукашенко „директно показват, че Руската федерация умишлено „убива“ концепцията за глобално ядрено разоръжаване и „погребва“ ключовия Глобален договор за неразпространение на ядрени оръжия.

„Това фундаментално подкопава принципите на глобалната сигурност“, каза Подоляк.

Членове на беларуската опозиция също критикуваха споразумението. Опозиционният лидер в изгнание Светлана Тхановская написа в публикация в Twitter:

„Трябва да направим всичко, за да предотвратим плана на Путин да разположи ядрени оръжия в Беларус. Това пряко нарушава нашият конституционен безядрен статут и ще осигури контрола на Русия над Беларус за години напред, което допълнително би застрашило сигурността на Украйна и цяла Европа“, смята тя.

Според анализатори все още има много неизвестни около трансфера.

„Не знаем дали все още трансферът е започнал физически, въпреки твърденията на Лукашенко. Не знаем дали ядрени оръжия са напускали Русия. Не знаем кога ще бъдат разположени, не знаем и какъв вид са те“, обясни експертът по национална сигурност Джо Чиринчоне пред CNN.

Текстът е публикуван в CNN. Преводът е на ДЕБАТИ.БГ.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук