папа Франциск
На снимката: папа Франциск

Първият ден от дългоочакваната визита на папа Франциск в българия премина възторжено и емоционално. Самолетът на Светия отец кацна на летище София малко преди 10.00 часа, по-рано от предвиденото. Днес папата се срещна с министър-председателя Борисов, президента Радев и патриарх Неофит. Той направи две обръщения и отслужи Неделна литургия. Беше посрещнат от българите подобаващо, възторжено и радостно и от своя страна намери точните думи и жестове да откликне на всички. Със сигурност в близко време не сме наблюдавали такъв топъл прием от хората на православен клир по какъвто и да било повод.

папа Франциск

На летище София Светият отец беше посрещнат от българския премиер Бойко Борисов с държавни почести. Двамата имаха разговор на четири очи, след което премиерът съобщи, че папата е благословил България и я поздравил за нейните успехи, включително за успешното европейско председателство през 2018 г.

Папа Франциск благодари на Борисов за работата в полза на мира

„Аз съм вярващ човек, българинът е вярващ човек. Радвам се и благодаря на всички българи, за разбирането и за тази възможност, да посрещна един от символите на вярата за съвременния свят – Негово Светейшество папа Франциск. Вярвах, че той ще приеме поканата да посети България, вярвам, че страната ни ще остави в него спомен за добри хора, толерантни и миролюбиви“, заяви министър-председателят Борисов.

папа Франциск

По думите му посещението на папа Франциск е „голяма реклама за България“ и фактът, че за втори път папа посещава страната ни означава че демократичните процеси са необратими. Според Борисов апостолическото посещение на папа Франциск е висока чест за България, вдъхновяващо послание и подкрепа за мира в региона и света.

Папа Франциск благодари на домакина за поканата да посети България. По време на срещата Негово Светейшество поздрави Бойко Борисов за активната работата на България по време на ротационното ни председателство на Съвета на ЕС и по-конкретно за ролята на страната ни в процеса на европриобщаването на страните от Западните Балкани.

„Благодаря Ви много за Вашето гостоприемство. Също много сърдечно Ви благодаря за Вашата работа за мира“, подчерта Светият Отец пред българския премиер в края на срещата им.

България е мост между Изтока и Запада

След срещата на летището кортежът на папа Франциск пристигна пред президентството. Главата на Римокатолическата църква бе посрещнат лично от президента Румен Радев. По време на официалната церемония по посрещането прозвучаха химните на България и Ватикан. След това двамата влязоха в Президентството. Държавният глава подари на папа Франциск оригинално, ръчно изработено разпятие с резбовани флорални мотиви, които се вплитат като детайли в централна част на българския възрожденски иконостас.

папа Франциск

България винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, заяви папа Франциск по време на съвместното си изявление с българския държавен глава на площад „Атанас Буров“, който се намира пред сградата на Президентството.

„Радвам се, че се намирам в България – място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток. Това е земя с древни християнски корени“, каза той.

Папа Франциск отправи поздрав към Негово Светейшество Патриарх Неофит и към митрополитите и епископите от Светия Синод и към всички верни на Българската православна църква. Главата на Римокатолическата църква почете светите братя Кирил и Методий.

„Да бъдат благословени Св. св. Кирил и Методий, съпатрони на Европа, които със своите молитви, находчивост и обща апостолическа дейност са станали примери за нас“, заяви Франциск.

В своята реч той отдели внимание на важни проблеми, с които се сблъскват България и Европа – демографската криза и миграцията.

„Сега, в този исторически момент, тридесет години след края на тоталитарния режим, който ограничаваше свободата и инициативите ѝ, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа. В същото време България – подобно на много други страни от Стария континент – трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима: демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето“, каза папа Франциск.

папа Франциск

Той очерта важното геополитическо място, което България заема като преден форпост на западната цивилизация на Балканите.

„Нека тази земя, обградена от великата река Дунав и от бреговете на Черно море, станала плодородна от скромния труд на много поколения и отворена за културен и търговски обмен, интегрирана в Европейския съюз и със солидни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще на надеждата. Бог да благослови България, да я запази мирна и гостоприемна, и да я направи просперираща и щастлива!“, заяви папа Франциск.

Вашето посещение е свидетелство за обичта ви към българския народ и вярата в България, за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят, заяви президентът Румен Радев в приветственото си слово към Негово светейшество папа Франциск.

„Ваше Светейшество, днес, с най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ. Народът на една от най-старите християнски държави, приел христовата вяра преди 12 века. Народ, преодолял всички предизвикателства, превратности и изпитания благодарение на своите морални и духовни добродетели на църквата и кирилицата, на вярата и знанието“, заяви държавният глава.

Той отбеляза, че мото на апостолическото пътуване на папа Франциск е „Мир на земята“, който призив ще отекне в целия свят.

„И то от българската столица, която носи името на Божията премъдрост“, отбеляза още президентът.

Патриархът посрещна папата, каноните не позволяват обща литургия

Негово светейшество Българският патриарх Неофит, заедно с членове на Светия Синод, приеха папа Франциск в Синодалната палата.

папа Франциск

По-рано от БПЦ обявиха, че поканата за гостуването на главата на Римокатолическата църква е по покана на държавните власти.

„Посещение на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това“, изрично подчертаха от Светия Синод.

Позиция на Българската православна църква е свързана с разделението между католици и православни, което има много дълбоки корени отпреди повече от 10 века – през 1054 г. БПЦ обаче се отнесе хладно към главата на Римокатолическата църква, докато поздравите и обръщението на папата бяха топли, разбираеми и по европейски човечни.

„От името на Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с „Добре дошли”. Добре дошли в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през IX-ти и X-ти век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели“, каза в обръщението си към папа Франциск патриарх Неофит.

Той изтъкна още, че „глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква е сам Господ Иисус Христос и в днешните бурни времена наш безусловен дълг е да пазим Неговия кораб от каквито и да е пробойни, за да се спасят повече човешки души. Стараем се да опазваме Църквата, която е „без петно, или порок, или нещо подобно” (Еф. 5:27) и полагаме всички усилия да не допускаме компромиси с вярата. Радваме се всеки път, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения.“

папа Франциск

От своя страна папа Франциск сподели в обръщението си:

„В радостта на възкръсналия Господ отправям към Вас пасхалния поздрав в тази неделя, която в Християнския изток е наричана „Томина неделя“. Съзерцаваме апостола, който слага ръка в ребрата на Господ и след като е докоснал раните Му, изповядва: „Господ мой и Бог мой!“ (Йоан. 20:28). Раните, които в хода на историята се отвориха сред нас, християните, са болезнени разкъсвания, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата. И днес докосваме с ръка техните последствия. Но може би, ако сложим заедно ръка в тези рани и изповядаме, че Иисус възкръсна, и Го обявим за наш Господ и наш Бог, ако, признавайки нашите несъвършенства, се потопим в Неговите рани от любов, можем да намерим отново радостта от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на един и същ олтар пасхалната тайна“… „“Бих искал отново да благодаря за оказания ми прием и да Ви уверя, че ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща.Христос воскресе!“, завърши словото си папа Франциск.

папа Франциск

На срещата участие взеха Техни Високопреосвещенства Плевенски митрополит Игнатий, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприан и Врачански митрополит Григорий и Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, както и Негово Величество цар Симеон II.

Срещата завърши с благопожелания и вдъхновение от Пасхалната радост. След приема в Св. Синод папа Франциск посети Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и се поклони пред Северния олтар на Храм-паметника, носещ името на светите братя Кирил и Методий.

папа Франциск

Папа Франциск произнесе неделната молитва „Царица небесна“ на площада пред катедралата „Свети Александър Невски“. Там беше изнесена иконата на Месемврийската Богородица, която е била любима на „българския папа“ Анджело Ронкали, който над 10 години от 1924 до 1935 г. е бил посланик на Ватикана у нас.

папа Франциск

Молитва „Царица небесна“ беше първото събитие от официалната визита на папа Франциск, което беше наблюдавано масово от обикновените граждани. Всяка седмица тя се проследява и от над 100 милиона католици в цял свят.

Папата отслужи Света литургия

в 16.45 часа между 7 и 8 000 души се бяха събрали на столичния площад „Княз Александър Първи“, за да присъстват на неделна празнична света литургия, отслужена от папа Франциск. Развълнуваното множество посрещна папамобила, а Светият отец започна да благославя всички присъстващи.

папа Франциск

Литургията е второто основно събитие със Светия отец в рамките на неговото Апостолическо пътуване у нас. Тя е традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, присъстваха много представители на властта, както и на другите вероизповедания. Всичките предвидени 1000 места за сядане бяха запълнени, а имаше и много правостоящи граждани – българи и чужденци, дошли да видят отблизо Светия отец. Всичко премина при изключително засилени мерки за сигурност.

папа Франциск

Неделната литургия бе изключително тържествена и организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини. В нея участие взе и специален хор, съставен от най-добрите католически хористи в България. Светата литургия започна с обща изповед. „Братя, преди да отслужим светите тайни, да признаем греховете си“, призова папа Франциск в началото на службата.

„Да се смили над нас всемогъщият Бог и след като ни прости греховете, да ни въведе в живот вечен“, каза още в молитвата си Светият отец.

папа Франциск

Папата в България

Визитата на папа Франциск ще продължи два дни. Той е у нас начело на внушителна делегация. Папата е в България по покана на първите ни държавници.

На 6 май папа Франциск ще посети град Раковски, където ще се срещне с българските католици.

Мотото, под което минава визитата на Светия отец у нас, е „Мир на земята“. Това е 29-ото апостолическо пътуване на папа Франциск, откакто е избран за глава на Римокатолическата църква.

На 7 май той ще отлети за Македония, където ще се преклони пред делото на Майка Тереза, която е родом от Скопие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук