Днес депутатите трябва да решат дали Любомир Каримански от Парламентарната група на „Има такъв народ“ ще оглави Народната банка. Той е единственият кандидат за управител на БНБ. Изборът на управител на БНБ стана повод за тежки противоречия в управляващата коалиция.

Каримански първо ще бъде изслушан в парламента, а след това депутатите ще гласуват кандидатурата му. За да бъде избран са необходими гласовете на половината от регистриралите се депутати.

Три от формациите в кабинета вече обявиха, че няма да подкрепят Каримански, за да не създават допълнително сътресения в коалицията.

Битката между „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Има такъв народ“ (ИТН) чий кандидат да поеме Българската народна банка (БНБ) предизвика сериозно напрежение в управляващата коалиция. Припомняме, че в неделя председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров се отказа от състезанието за гуверньор на БНБ, защото не е срещнал необходимата подкрепа.

Ако не бъде избран управител на БНБ, може да се обяви нов конкурс. До избирането на нов гуверньор, длъжността ще изпълнява досегашния управител Димитър Радев, чийто шестгодишен мандат изтече миналата година.

След това депутатите ще изслушат външния министър по искане на ГЕРБ във връзка с изказвания на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и на външния министър на Германия Аналена Бербок, че България е дала съгласие за започване на преговори за еврочленството на Република Северна Македония.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук