Дискотеки
В дискотеките ще се проверява за спазване на мерките

И прокуратурата се включи в решаването на проблема със силния шум по морските ни курорти. От държавното обвинение обявиха, че се открили разрешения, с които е въведен по-късен час за озвучаване от законно разрешения.

Нарушения са открити в четири общини – Шабла, Каварна, Варна и Несебър. Законът за защита от шума не допуска музика и силен шум на открито след 23 часа. Намерени са и разрешения, в които часовият диапазон на забраната е диференциран според местонахождението на ресторантите и дискотеките, като е въведен по-ранен час за жилищните зони и на по-късен за курортите, каквото разграничение законодателят не прави, съобщава БНТ.

В община Несебър озвучаването на открито е позволено до 24 часа. Наредбата е приета от общинския съвет още преди 10 години.

„В крайна сметка аз не мисля, че е нещо съществено. Дали ще е 23 или 24 часа. Разбира се, че е курорт, разбира се че е лято. Всякакви нужди имат туристите, както от почивка така и от развлечение“, заяви Лазар Япаджиев, зам.-кмет на Община Несебър.

От общината са се опитали да променят наредбата за шума на открито и силната музика да бъде позволена до 23 часа, но общинският съвет категорично е отказал.

В Несебър местните хора са категорични, че проблем с високите децибели нямат. Там се притесняват от шума, който идва от курортния комплекс Слънчев бряг.

В Окръжната прокуратура – Варна, не са получили указания за действия в резултат на проверката на ВАП. Ако целта е да се променят текстовете на наредбата, това ще стане чрез атакуване в съда на всеки текст, обясни говорителят на Окръжна прокуратура Радослав Лазаров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук