Дебора Михайлова
Снимка: БТА

Районният съд в Пловдив даде ход на разпоредителното заседание по случая „Дебора“.

Това съобщи пред журналисти защитникът на Георги Георгиев Валентин Димитров.

Пострадалата Дебора и насилникът ѝ се срещнаха за първи път от половин година, след като момичето беше нарязано с макетен нож и пребито. Според медиите, присъствали на процеса, момичето не погледнало нито веднъж към Георги Георгиев, който е доведен в залата под охрана и с белезници.

По думите му съдебният състав е решил гражданският иск на пострадалата Дебора Михайлова за 200 хил. лева да не се разглежда в едно с това наказателно производство.

Делото се гледа при закрити врата.

Адвокатите на Георгиев искат още изменение на мярката му за неотклонение в „домашен арест“ и прекратяване на съдебното производство и връщането му в прокуратурата за отстраняване на допуснати грешки, свързани със заканата за убийство.

Според адвокат Димитров те са извадени от контекста и са напълно голословни твърдения. Очаква се магистратите да се произнесат.

Защитниците на Георгиев са поискали да не се дава ход на заседанието, тъй като в залата няма представител на Районна прокуратура – Пловдив, а са командировани прокурори от Стара Загора, но съдебният състав го отхвърли.

Адвокатите на Дебора определиха искането като опит за шиканиране на процеса.

Причината делото да бъде гледано от Районния съд в Пловдив е, че всеки един от съдиите от състава на Районен съд – Стара Загора, след определянето му за докладчик, чрез системата за случайно разпределение, си направи отвод.

Още в началото съдебният състав реши разпоредителното заседание да се гледа при закрити врата.

Съдия Десислава Порязова посочи като причина предотвратяването на разгласяване

на факти от интимния живот на участниците.

26-годишният Георги Георгиев е предаден на съд по три обвинения.

Първото е за това, че на 26 юни м.г. в Стара Загора с особена жестокост, чрез нанасяне на удар с юмрук в областта на главата и чрез нанасяне с черен макетен нож на 18 броя порезни рани по тялото, е причинил на 18-годишната Дебора Михайлова двустепенна средна телесна повреда, която е довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота и обезобразяване на части на тялото.

Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин.

Второто обвинение е за това, че на същата дата в апартамент в Стара Загора обвиняемият принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си – остригал част от косата ѝ в областта на лявата половина на главата с електрическа машинка, като употребил за това сила, изразяваща се в нанасяне на удар с юмрук в областта на лицето.

Третото обвинение е за това, че от началото на месец април до 25 юни миналата година в Стара Загора и в Казанлък в условията на продължавано престъпление Георги на шест пъти се заканил с убийство на Дебора и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

За трите престъпления максималният срок на наказанието е до 10 години „лишаване от свобода“.

По случая бяха изготвени шест експертизи от над 20 вещи лица. Обвинителният акт е от 31 страници.

Инцидентът е станал в края на юни м.г., но случаят придоби широк обществен отзвук в края на юли 2023г.

Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 31 юли Георгиев беше задържан с постоянна мярка „задържане под стража“, но след налагането ѝ няколко пъти адвокатите на Георгиев искаха промяна в по-лека.

Исканията не бяха уважени от окръжните магистрати в Стара Загора.

Случаят с насилието на Дебора Михайлова предизвика серия от протести в цялата страна.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук