НАСА изстреля своя сателит ICESat-2, който използва изключително прецизен лазер за събиране на данни, който може да засича и свиването на ледените шапки на Земята. Съоръжението беше пуснато в космоса в събота от базата на НАСА в Калифорния.

Лазерът, известен като АТЛАС се има шест лъча и изстрелва 10 хил. пулса в секунда, за да събира изключително прецизни научни данни. Орбитата на сателита ще е 91 дни и по този начин ще може да се наблюдават едни и същи локации по 4 пъти годишно, за да може учените да наблюдават как се променят показателите им по време на четирите сезона.

АТЛАС ще се фокусира върху две области: промените в нивото на земните полярни шапки и нивото на Световния океан. При измерването на океанските нива и земната повърхност устройството ще създава триизмерно изображение на повърхността на Земята.

От НАСА очакват сателитът да предостави ясна информация за това как се свиват и растат ледените шапки на Антарктида и Арктика през годината, подобрявайки знанията ни за нивото на Световния океан и начина, по който то се отразява на живота на Земята.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!