Настимир Ананиев
на снимката: Настимир Ананиев

Чиновниците от Агенция „Пътна инфраструктура” трябва да си свършат работата, за да се намалят инцидентите. Това заяви в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев.

„Винаги сме свикнали под мантрата „несъобразена скорост с пътните условия” да се покриват много проблеми, които са свързани с пътната инфраструктура. Тук вече идва отговорността на АПИ – има страшно много инциденти, свързани с пътната инфраструктура. И Своге беше такъв случай, както изглежда и Звъничево. Това значи, че трябва всеки да си върши работата. Ако всеки си върши работата, без да се правят абсолютно никакви промени, най-вероятно жертвите на пътя ще паднат на половина. Когато имаш една отговорност, ти трябва да си свършиш работата и да поемеш отговорността, която ти е възложена”.

Ананиев припомни, че след инцидента край Своге главният прокурор е обещал, че ще се търси отговорност на чиновниците, заради чието бездействие се е стигнало до тежката катастрофа.

В събота Институтът за пътна безопасност изправи отворено писмо до министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, в което поиска тя да освободи ръководството на АПИ.

ДЕБАТИ.бг публикува пълният текст на писмото:

Госпожо Аврамова,

Вие станахте министър единствено и само, защото вашият предшественик със своето бездействие превърна пътната безопасност по пътищата на България в най-големия страх на българските граждани.

Минаха четири месеца след ужасната трагедия край град Своге, но агенция „Пътна инфраструктура продължава да управлява безопасността по пътищата ни безотговорно и некомпетентно. В навечерието на Коледните празници за пореден път сме свидетели на неспособността на ръководството на АПИ да осигури безопасна пътнотранспортна система. Отново се прави опит отговорността да се прехвърли на шофьорите, поддържащите фирми и кой ли още не. Процесите на разпад в управлението на пътната инфраструктура се задълбочават с всеки изминал ден. Арогантността и безхаберието на ръководството на АПИ премина всички човешки граници. Днес десетки семейства вместо да празнуват, ще правят погребения.

Институтът за пътна безопасност категорично Ви призовава да освободите целия Управителен съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, като първа стъпка за промяна на управлението на безопасността по нашите пътища.

Бездействието от ваша страна ще доведе до задълбочаване на трагичното състояние на нашите пътища и случващото се по тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!