Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

Украйна успя досега да си възстанови половината от завзетите от Русия земи и това е голяма победа.

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

на пресконференция преди предстоящото тази седмица двудневно заседание на външните министри на страните от пакта в централата на алианса в Брюксел.

По неговите думи украинските войски нанасят значителни поражения на руските сили.

Той отбеляза, че тази седмица украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба ще пристигне в Брюксел за първото заседание на Съвета НАТО-Украйна на равнището на външните министри.

Украйна решава кои са приемливите пътища за край на войната. Нашата отговорност е да подкрепяме Украйна да освободи възможно най-много земя, да бъде във възможно най-добра позиция, когато и ако започнат преговори, добави генералният секретар.

Столтенберг посочи, че на двудневната среща ще бъдат обсъдени спешни въпроси, свързани със сигурността.

Сред тях той отбеляза войната между Израел и „Хамас“, обстановката на Западните Балкани, отношенията с Китай, пише БТА.

Приветствам това, че споразумението между Израел и „Хамас“ доведе до освобождаването на заложници и осигури доставки на допълнителна хуманитарна помощ.

Призовавам за удължаване на временното спиране на огъня, това ще донесе необходимото облекчение за хората в Газа и ще доведе до освобождаването на още заложници.

Страданието, което наблюдаваме, подчертава необходимостта от трайно политическо решение, заяви Столтенберг.

Той добави, че външните министри от НАТО ще обсъдят зловредното външно влияние в страните от Западните Балкани, както и руските действия срещу съюзниците, свързани с кибератаки, дезинформация, енергийно изнудване и миграция.

По неговите думи министрите ще разискват необходимостта за диалог с Китай.

Трябва да използваме възможността за взаимодействие по множество въпроси, сред които опазването на природата и контрола над въоръжаването, Китай не е противник и трябва работим заедно по въпросите, създаващи заплахи за нашата сигурност, обобщи генералният секретар.

Наблюдаваме прояви на насилие в северната част на Косово, думи на разделение в Босна и Херцеговина, както и злонамерено вмешателство, включително от Русия, на Западните Балкани.

Обмисляме допълнително трайно увеличаване на съюзническото присъствие в Косово. Белград и Прищина трябва да се върнат към диалога под егидата на ЕС, настоя Столтенберг.

Той приветства началото на процеса по ратификация на присъединяването на Швеция към НАТО в турския парламент. Призовавам Турция да приключи процеса възмомжно най-бързо, време е, добави той.

Столтенберг отбеляза, че свободата на изразяване и на вероизповедание са основни ценности за страните от НАТО и трябва да бъдат защитавани навсякъде в алианса. Швеция изпълни обещанията към турската страна да повиши борбата с тероризма и сътрудничеството с Анкара, посочи Столтенберг.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук