БСП

БСП събира на заседание своя Национален съвет, за да утвърди структурата и състава на Националния предизборен щаб на партията.

Той ще приеме редица решения във връзка с предсрочния вот на 2 октомври – по отношение на формулата и начина на участие на БСП в изборите за народни представители в 48-ия парламент, определяне на критериите и процедурите за издигане на кандидати на БСП, свикване на общинските и районните конференции на БСП за издигане и предлагане на кандидати, както и даване на мандат на председателя да подписва коалиционни споразумения.

Очаква се и позиция за статута на тримата членове на съвета, които станаха министри в назначеното от президента служебно правителство. Те са известни и като вътрешна опозиция на партийното ръководство на БСП. Това са правосъдния министър Крум Зарков, Весела Лечева, която пое спорта и младежта и Явор Гечев, който смени в земеделието Иван Иванов.

Кристиан Вигенин от изпълнителното бюро на БСП коментира:

„Имаме процедура в устава, която изисква представителите на БСП в правителството да бъдат с одобрението на Националния съвет. Националният съвет вече подходи веднъж по този начин миналата година. Тогава Янаки Стоилов, като член на Националния съвет беше поканен да участва в служебен кабинет. Създадена е вече такава практика. Тя не беше спазена този път“.

В сряда Георги Свиленски коментира и дали се предвиждат наказания срещу членовете на Националния съвет на партията, които станаха министри в служебното правителство.

„Всеки член на Националния съвет трябва да бъде лидер в тази предизборна кампания. Въпросът е как като членове на МС ще участват така, че БСП да спечели изборите. Как в другото си амплоа те ще осигурят честността, прозрачността на изборите, когато са членове на ръководен орган партия“, каза Свиленски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук