Кирил Добрев
На снимката: Кирил Добрев

Националният съвет на БСП наложи на члена на НС на БСП Кирил Николаев Добрев мярката за партийно въздействие „Изключване“ и прекрати членството му в БСП.

Гласували са общо 170 от 187 членния състав на Националния съвет, разпределени както следва : за – 106 гласа, против – 61 гласа, въздържал се – 3 гласа.

Припомняме, че вчера изпълнителното бюро на БСП предложи бившия заместник-председател на партията Кирил Добрев да бъде изключени от редиците на партията.

Сред мотивите за искането за изключването на Добрев бяха посочени нарушения на няколко текста от партийния устав на БСП. Сред тях: открито противопоставяне на решенията на Националния съвет и създаване на организация за тяхното проваляне; множество медийни изяви, използвани за вътрешнопартийни цели и създаване на негативен образ на БСП; участие в „недопустими публични действия, които уронват обществения престиж на партията“; „използването на влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси“; подпомагане изграждането на структури на нови политически проекти.

Към мотивите има приложени документи, подписка от социалисти, както цитати от медийни изявления на Добрев.

Срещу процедурата по изключване на Кирил Добрев се обявиха най-голямата партийна организация на БСП – Градския съвет в София, социалистите в Перник, кандидатът за лидер на БСП Крум Зарков и Весела Лечева.

Според Весела Лечева, която е член на Националния съвет на БСП, през последните две години в партията се случва разчистване на неудобните, които биха застрашили поста на Корнелия Нинова.

„Това е най-срамният дневен ред на Изпълнителното бюро на БСП. Два дни преди Нова година, неприсъствено, с една точка – изключване на един от най-разпознаваемите членове на партията – Кирил Добрев… Това е проверка на всички верни и удобни на ръководството хора да се види дали ще имат смелостта да реагират на този мракобесен Национален съвет и да се постави в страх всеки желаещ пост в правителството или в партията“, каза Лечева пред БНР.

Кирил Добрев пък коментира като публикува статус във фейсбук:

„Изключването от партията е последното убежище на страха. Затова и винаги съм бил против тази мярка по повод на други хора. Е, днес дойде и моят ред да бъда изключен – анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъда изслушан. Това заяви Кирил Добрев в личната си страницата във Facebook. Няма изненада, това ръководство толкова си може… Четвърто поколение съм социалист по сърце, не по партийни решения и никой не може да ми извади членството от сърцето. Оставам лоялен на моята единствена партия – БСП, пише Добрев. Останалото няма значение. Всъщност по-важната новина днес е, че дъщеря ми навършва 16 години. Ема, пожелавам ти да си здрава, борбена и винаги да казваш това, което мислиш, написа още Добрев на страницата си.“

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук