БСП

Националният съвет на БСП се събира в 16:30 ч. днес на „Позитано“ 20 да обсъди вариантите с третия мандат за съставяне на правителство, даден им от президента на България Румен Радев. Това обясни вчера пред журналисти председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски, след заседанието на Изпълнителното бюро на партията.

В изпълнение на Конституцията Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на Националния съвет два варианта за действие, за решение, които са в съответствие с основния закон на страната и ще бъдат с хоризонт петък, съобщи той. Свиленски отказа да уточни какви са те – дали решението е за връщане на мандат, или ще бъде предложена номинация за премиер.

От БСП ще обсъдят и записа на „Демократична България“ от петък, когато парламентарната група на партията проведе заседание на включени микрофони в зала „Запад“ на Народното събрание.

Припомняме, че след този случай лидерът на БСП Корнелия Нинова заговори за връщане на мандата. Лидерът на ИТН Слави Трифонов, пък, заяви, че оттегля партията си от преговорите за правителство. Това прави реконструирането на коалицията ПП-ИТН-БСП-ДБ чисто математически вече невъзможно

Като почти нулеви определи шансовете да бъде съставено правителство министърът на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоков вчера, преди началото на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП.

„Смятам, че моментът е много сериозен, за да интерпретираме каквито и да било събития или желания на когото и да било“, посочи той.

„Конституцията и тълкувателното решение (Решение 20 от 23 декември 1992 г.) нарочно не са сложили срокове за определени дейности, защото понякога е въпрос на ден, но понякога на седмица или малко повече да се съобразят други срокове по Изборния кодекс“. Това заяви за БТА доц. д-р Наталия Киселова, експерт по конституционно право, във връзка с процедурата по връчването и връщането на мандат за съставяне на правителство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук