Йордан Арабаджиев
На снимката: изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев

Национално представените превозвачи се разграничават от днешния протест, който целеше да дискредитира ТОЛ системата. Ние искаме да я има и смятаме, че това е най-справедливият начин за плащане, обяви председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Той изрази задоволство от постигнатите резултати и подчерта, че всичко се е решило в тяхна полза по време на вчерашната среща с премиера Бойко Борисов.

„Ние сме изненадани, че имаше протест. Категорично нашите организации се разграничаваме от всякакви протестни действия и опити за саботиране на ТОЛ системата. Ние считаме, че след вчерашния постигнат резултат, ако някой е недоволен от него, това означава, че той търси някакъв друг интерес, а не интерес в защита на транспортния бранш“, посочи Арабаджиев след срещата на бранша със заместник регионалния министър Николай Нанков.

Арабаджиев добави, че оттук насетне искането им е колкото се може по-бързо ТОЛ системата да тръгне и посочи, че и утре продължават преговорите по отношение на техническите детайли и как ще се случат нещата.

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, коментира, че темата се политизира, а протестът е част от сценарий, който Борисов е описал.

„Сдружение, регистрирано на 15 февруари организира протест с 8-9 камиона в София, 8-9 камиона в Пловдив, 5 в Русе с искане намаляване на ТОЛ таксите, тарифата да бъде редуцирана, да бъде редуциран и обхватът на пътищата. На трето място – темата с бордовите устройства, която вече е решена. На четвърто – да няма ТОЛ система, на пето – застраховките”, заяви Нанков.

Зам.-министърът разкри, че по време на срещата си с бранша са били обсъдени и постигнатите договореност при срещата им вчера с премиера Борисов.

„Двата доставчика на услуги ще предоставят на нулева ставка и като цена на устройство и като обслужване на бордовите устройства. Утре има среща и ще бъде организиран подобен подход заедно с GPS доставчици. Гратисен период до 27 март, в който всички тежкотоварни МПС-та плюс автобуси трябва да бъдат оборудвани с бордови устройства или GPS устройства. Процесът е доброволен. Към момента са налични 36 000 бордови устройства“, посочи Нанков.

Той каза, че над 8000 бордови устройства са били заявени по старите условия и ще бъдат анексирани като над 4000 вече са монтирани.

„Имаме 5 GPS доставчика, които успешно са минали тестовете за интеграция и се надявам утре да бъдат сключени договорите. В процес сме на интеграция на всички останали, заявили интерес пред Националното ТОЛ управление“, каза още той.

Нанков уточни, че платените от превозвачите суми за бордови устройства ще им бъдат върнати. По отношение на кога ще се считат предложените от бизнеса ТОЛ-такси, регионалният заместник-министър коментира, че три месеца след старта на системата и при анализ на събраните суми ще се вземе решение дали таксите да бъдат повишени, да останат същите или да бъдат намалени. Също така тогава ще се прецени и дали обхватът й на действие дали да бъде увеличен или още намален.

Попитан дали водачите, които между 1 и 27 март се движат без бордово устройство или маршрутна карта ще бъдат глобявани, Нанков каза, че още не е взето решение как ще се процедира спрямо тях и това решение се очаква да бъде взето утре.

Утре Нанков ще се срещне с автобусните превозвачи, а в 16:30 ч. Срещата ще е с представители на всички страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!