Руският опозиционер Алексей Навални при излизнето му от ареста, сутринта на 14 октомври

Руският опозиционен лидер Алексей Навални беше освободен днес от затвора, където прекара почти два месеца за организиране на антикремълски протести, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на свой журналист, видял излизането на опозиционера на свобода.

Навални беше задържан на 24 септември заради акция срещу повишаването на пенсионната възраст, замислена да съвпадне с регионалните и местни избори в началото на септември. Задържането беше извършено минути след като излезе от ареста, където прекара 30 дни заради неразрешен протест през януари, на който призовава за бойкот на президентските избори на 18 март. Навални се кандидатира на тях, но не бе допуснат до участие заради присъда, която той отхвърля като политически мотивирана. Властите засилиха натиска срещу главния противник на президента Владимир Путин, след като рейтингът на Путин спадна заради много непопулярната пенсионна реформа.

Излизайки днес на свобода, Навални благодари на привържениците си на подкрепата и заяви, че според него за последните 50 дни, докато не е бил на свобода, руснаците са станали свидетели на много доказателства, че режимът „окончателно е деградирал“ – от провали в разузнаването до провали в космическия отрасъл.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!