Европейски съвет Словения

Европейският съвет ще заседава по ключови въпроси от външната политика. В дневния ред на държавните и правителствените ръководители на страните от общността са отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, сблъсъка между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах, обстановката в Беларус и отношенията на Европейския съюз с Турция и Китай.

Към трудните проблеми, които стоят пред  европейската външна политика се прибавят и  продължаващите преговори с бившата членка Великобритания за финализиране на търговската сделка за Брекзит.

Засега няма единодушие за налагане на санкции срещу Беларус, съобщиха високопоставени европейски източници. Те не отрекоха, че причина за липсата на съгласие е съпротивата на Кипър и желанието на Никозия да обвърже този въпрос с налагането на санкции срещу Турция заради проучванията за полезни изкопаеми в източно Средиземно море.

В изпратеното до участниците в срещата писмо от Шарл Мишел  е загатната възможността за санкции срещу Турция:

„Всички възможности остават на масата за защита на легитимните интереси на ЕС и страните членки“, се казва в текста. Според Мишел целта е да се „създаде пространство за конструктивен диалог“ с Турция за „стабилност и сигурност в целия регион“ и за да се „гарантира пълно уважение към суверенитета и суверенните права на всички страни, членки на ЕС“, а това по думите му може да стане само ако Турция е „конструктивна“.

Европейският съвет се предвижда да призове за незабавно прекратяване на огъня между Армения и Азербайджан, както и за ненамеса на други държави в техния спор. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разговаря по телефона с ръководителите на двете страни.

По въпроса с Навални ЕС предвижда да изчака заключенията на Организацията за забрана на химическите оръжия. Едва след това е възможно да се обсъди въвеждането на санкции за отговорните за нападението.

Европейският съвет ще обсъди и общата политика за производство, работата на единния пазар и прехода към цифрова и чиста икономика на фона на последиците от пандемията от Ковид-19 и необходимостта от икономическо възстановяване. Участниците в заседанието ще бъдат запознати накратко с хода на преговорите с Великобритания, като се предвижда подробно обсъждане на този въпрос по-късно през октомври.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук