Алексей Навални

Блогърът и лидер на опозиционните сили в Русия Алексей Навални беше освободен след 30 дни арест, наложен му за повторно организиране на неправомерно събитие през януари 2018 г. в сърцето на столицата, но скоро след това бе отново задържан от полицията. Това написа в Туитър неговия прессекретар Кира Ярмиш.

Алексей Навални е бил арестуван отново на изхода на центъра за задържане. Този път на основата на член 4-ти, алинея 20.2 от Административнопроцесуалния кодекс („Нарушаване на реда за организиране и провеждане на събрания, митинги, демонстрации, шествия и протести“).

Съдът ще решава казуса днес, съобщи ТАСС. Навални е заплашен от глоба или арест до 20 дни.

След несъгласувана януарска акция на Навални беше съставен протокол за административно нарушение. През февруари съдът в Москва два пъти отказа да гледа делото връщайки го на полицията за отстраняване на нередности в подготовката на материалите.

На 25 август полицията арестува Навални близо до дома му, отвеждайки го в полицейското управление, където остана до съда.

На 27 Август съдът в Москва призна Навални за виновен за административно нарушение съгласно член 8., алинея 20.2 („Повторно нарушение на установения ред за организиране или провеждане на масово събитие“) от Административнопроцесуалния кодекс и осъден на 30 дни арест.

Същевременно съдът в Тверской се възползва от ареста на блогъра. Санкциите срещу блогъра нарушител предвиждат административно наказание в размер от 150 000 до 300 000 рубли или административен арест за срок до 30 дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!