Судан пирамиди

Като чуем думата пирамиди веднага се сещаме за Египет. Оказва се обаче, че те са просто най-известните, но не най-многобройните. Първенец в това отношение е съседен Судан. Според различни данни броят им е между 200 и 250. Само за сравнение в Египет те са 138.

Опазването на пирамидите в Судан обаче е застрашено заради невижданите дъждове в последните дни.

Властите в Судан се опитват да защитят древните пирамиди в страната от наводнения, тъй като проливните дъждове са повишили рекордно нивата на река Нил, съобщава Би Би Си. В района има множество археологически реликви на повече от 2300 години.

Судан пирамиди

Местните власти са издигнали стени с торби с пясък и непрекъснато изпомпват събралата се вода, казва археологът Марк Майо, цитиран от агенция Франс прес. В цялата страна наводненията причиниха смъртта на близо 100 души, а хиляди останаха без дом.

Нил редовно излиза от коритото си и фермерите разчитат на пълноводието й, за да е плодородна земята. Тази година обаче дъждовете са необичайни.

Досега наводненията никога не са засягали пирамидите, споделят местни археолози.В момента ситуацията е под контрол, но ако нивото на Нил продължи да се повишава, предприетите мерки може да не са достатъчни.

В Судан беше обявено тримесечно извънредно положение

Щетите, причинени от наводнението в цялата страна, накараха правителството да обяви тримесечно извънредно положение миналия петък.

Повече от 500 000 души са засегнати в 17 от 18-те щата на страната, казват властите.

99-те смъртни случая са причинени от удавяне, кални свлачища и срутване на сгради.

Нивото на Синия Нил, който е основният приток на Нил, се е повишило до 17,57 м, цитира АФП местното министерство на водите. Това е най-високото ниво, откакто започват записите преди повече от век.

Само в щата Хартум над 100 000 души се нуждаят от подслон, след като са загубили домовете си. Хуманитарната организация на ООН OCHA предупреди, че „ситуацията може да се влоши през следващите дни“.

Според прогнозите се очакват обилни дъждове в съседна Етиопия и части от Судан, които могат да доведат до покачване на нивото на Синия Нил.

Пирамидите в Судан – най-многобройните в света

Пирамидите в Судан са малко известни. Те са обект на световното културно наследство на Юнеско. Предполага се в този район някога е било разположено древното кралство Куш.

Снимка: Wikipedia

Намират се на 200 км североизточно от столицата Хартум. Районът е събрал стотици археологически реликви. Сред тях са пирамиди, храмове, дворци, гробища и други забележителности, които „свидетелстват за богатството и мощта на държавата на кушите“. По данни на Юнеско тя е била голяма сила в региона в продължение на повече от 1000 години от осми век преди новата ера.

Снимка: Би Би Си

Судан има повече – макар и по-малки, пирамиди от Египет, но през 2018 г. привлича едва 700 хиляди туристи в сравнение с около 10 милиона в северната си съседка.

Пирамидите в Мерое са повече от 200 на брой и както отбелязват някои археолози, „има повече пирамиди, разположени на малка част в суданската пустиня, отколкото в цял Египет“. Любопитен факт е, че в Судан има повече пирамиди от която и да било друга страна в света. За сравнение, тези в Египет са 138.

Снимка: Wikipedia

Пирамидите в Судан са издигнати в чест на владетелите на царство Куш и са с различна височина – от 5 до 30 метра. Според археолозите били строени между 720 година преди Христа и 350 година след Христа. Голяма част от декоративните елементи, с които са украсени вътрешните им стени, са заимствани от египетската култура.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук