Джеф Безос
на снимката: основателят на Amazon Джеф Безос

Най-богатият човек на света обяви, че през лятото ще разпредели 10 милиарда долара между учени, активисти и други организации, които се борят с глобалното затопляне, пише Би Би Си.

„Искам да се засили работата както по познатите начини, така и да се търсят нови способи за борба с опустошителния ефект на климатичните промени.“, казва Безос в дълго изявление в Инстаграм.

Състоянието на Джеф Безос е оценявано на 130 милиарда долара, така че 10 милиарда са около 8 процента от богатството на собственика на Амазон.

Някои от работниците в голямата компания призоваха шефа си да е по-ангажиран с борбата с климатичните промени. Имаше демонстративни напускания на работните места, както и интервюта на работници на Амазон в медиите.

В сравнение с много други свръхбогаташи, Джеф Безос дава малко средства за филантропия.

Най-голямото обявено от него дарение беше плана му, огласен през 2018 г., да даде 2 милиарда долара, за да помогне на бездомни хора и да финансира училища.

Много наблюдатели критикуват Безос, че не се включи в инициативата на други милиардери Обещание за дарение, които се зарекоха до края на живота си да дарят за благотворителност поне половината от големите си богатства.

„Климатичните промени са най-голямата заплаха за нашата планета. Този фонд ще финансира всеки опит за реално опазване и съхраняване на природата.“, пише Безос в съобщението за голямото дарение

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!