Реймс

Декември  почти е тук, а заедно с него наближават и коледните празници, семейните вечери и подаръците под елхата. Ако имате намерение да пътувате в тихата и свята нощ обаче, вижте списък с най-добрите коледни базари в Европа.

Прага – заради крал Вацлав

Харесваме добрите крале като крал Вацлав, които помагат на бедни селски момчета на Стефанов ден. В Прага на негово име е кръстен площад, където се провежда един от най-големите коледни базари в Европа. Истинска кралска легенда.

Прага, Коледен базар

Унгария – заради „Кюртош калач“ (козуначено коминче)

Харесваме и коледни торти, предполагаме, че и вие. Но унгарците ги харесват повече от всеки друг. Те продават на коледните си базари козуначени коминчета – тесто, което се навива на ролка, пече се и се поръсва със захар и канела.

Унгария, Коледен базар

Лисабон – заради „Боло рей“

Кой още обича коледни торти? Португалците. Те са луди по тях. Особено по боло рей – сезонен сладкиш, гарниран с плодове. Можете да го пробвате на коледния базар в Лисабон.

Лисабон, Коледен базар

Дрезден – заради Щрицелмаркт

Добре дошли на най-стария коледен базар в Германия! В Дрезден Коледа се отбелязва по този начин от 1434 г. насам. Тук е мястото да си купите лешникотрошачка или ръчно изработена дървена играчка.

Дрезден, Коледен базар

Франкфурт

Германската традиция в коледните празненства е наистина впечатляваща. Всяка година шампионът на Германия посреща над милион посетители. Тази година гостите могат да се насладят на феерия от светлини, къщички с над 200 щанда на старинния площад „Paulsplatz“, „Рьомерберг“ и край реката Майн.

Франкфурт, Коледен базар

Глазгоу – за Коледа по Бърнс

Искате да съчетаете несъвместими неща? Идете в Глазгоу, където най-шотландският поет в Шотландия Робърт Бърнс има статуя на площад „Джордж скуеър“. Там именно се провежда и коледният базар в града. Можете да си поговорите за Бърнс и да си купите някоя и друга ръчно изработена дрънкулка.

Глазгоу, Коледен базар

Виена – за базара Ратхаус

Коледата е наситена със стереотипи. А на коледния базар, който се провежда на Ратхаусплац край кметството на Виена, изобилства от стереотипи.

Греяно вино? Да. Ледена пързалка? Ама, разбира се! Деца, облечени като херувимчета? Мир и радост? Да! Да! Да!

Виена, Коледен базар

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук