През периода януари – септември износът на България за ЕС се увеличава с 10.9% спрямо същия период на 2016 г. и е на стойност 25.542 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.7% от износа за държавите – членки на ЕС. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо година по-рано най-голям ръст е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (29%) и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“(26.6%). Най-голям спад се наблюдава в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (11.6%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (с изключение на горивата)“ – 5.1%.

Вносът на България от ЕС през деветте месеца на годината се увеличава с 11.1% спрямо същия период на 2016 г. и е на стойност 27.278 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (с изключение на горивата)“ (51.4%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (41.9%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (1.9%).

Външнотърговското салдо на България с ЕС е отрицателно и е на стойност 1.735 млрд. лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук