газ Великобритания газ криза

Най-голямото хранилище за газ в Германия и ЕС – „Реден“, в близост до едноименния град, е пълно само на 5%. Средният процент на пълнота на фона на приближаващата зима е 71%. Това съобщава Дойче Веле, като се позовава на изпълнителния директор на Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура Себастиан Блешке.

Така, според Асоциацията съоръженията за съхранение на газ в ЕС са пълни приблизително 71%. За сравнение, през последните години процентът на запълване обикновено достигаше или надвишава 90%, отбелязва Дойче Веле.

В Германия, която съхранява най-големите обеми природен газ в ЕС, съоръженията са пълни средно на 64%. Общият капацитет на хранилищата в страната е 24 милиарда кубически метра.

Точно преди година хранилището „Реден“ беше пълно на 87%. От 2014 г. то е собственост на руския „Газпром“.

„Реден“ е свързан чрез газопровода NEL (също на Газпром) с приемния терминал на първия Северен поток в Любмин, Германия. По този начин се доставя директно газ от Русия. Процентът му на пълнене, според AFP, сега е само 0,06% на ден.

Цените на газа в Европа непрекъснато растат. Октомврийските фючърси на газ в главния европейски хъб TTF в Холандия в понеделник, 20 септември, нараснаха до 938 долара за хиляда кубически метра.

Това поскъпване е причинено от изчерпването на европейските съоръжения за съхранение на газ от руския „Газпром“, което увеличава недостига на газ на пазара. От UEB обясниха, че при такива условия Европа не може да разчита на собствено производството. Гигантското газово находище Гронинген в Холандия вероятно ще затвори три години по-рано. Това подсилва покачването на цените на пазара./БГНЕС

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук