Португалия

Сгушена между Испания и Атлантическия океан, Португалия е малка страна, която може да се разгледа буквално за две седмици. В контраст с малкия й размер обаче, са разнообразната ѝ култура, кухня и пейзажите на страната. Те варират от суровото крайбрежие на запад до планинската вътрешност, и от прохладния и буен север до равнинния и слънчев юг.

Древните римски, келтски и ислямски влияния са оформили обичаите и езика на тази земя, която официално е държава от повече от 870 години – една от най-старите в света. Представяме ви списък с най-интересните неща за правене в Португалия. Той е обърнал внимание на любители на храната, културата, историята, за търсачите на приключения на открито, и на пътешествениците, които искат да се възползват от всичко наведнъж.

Ето и него:

Слушане на традиционната музика фадо на живо

Фадо се изпълнява на традиционна португалска китара
Фадо се изпълнява на традиционна португалска китара

Фадо е музикален жанр, създаден в Португалия, който е в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Той обгръща слушателите в меланхолична, тъжна и сърдечна музика. Бавни, продължителни песни се пеят под звука на португалска китара и други струнни инструменти. За да се насладите на богатството на тази музика отидете до някое от характерните заведения, в които тя се изпълнява. Всички предлагат шанс да видите изпълнение на живо, а някои дори съчетават музиката с традиционна португалска вечеря. За повече гама и разнообразие, посетете Лисабон в края на септември, за да присъствате на Santa Casa Alfama, двудневен музикален фестивал, посветен изцяло на фадо.

Опитване на традиционни „манастирски“ сладкиши

Традиционна португалска торта с крем
Традиционна португалска торта с крем

Жълтъците, захарта и понякога бадемите са основните съставки на типичните португалски сладкиши, известни като конвентуални или манастирски сладки. Монахините и монасите създават тези смеси (оттук и името „конвентуални“), за да използват яйчени жълтъци и нововнесената захар от Бразилия през 15-ти век. Първоначално те са били само за консумация от жителите на манастира. Но през 19-ти век, когато крал Хосе I наредил да се разтурят всички религиозни ордени, тези сладки творения се превърнали в единствения източник на доходи за монасите и монахините. Всеки регион на Португалия има своят традиционен конвентуален сладкиш, с някои местни или сезонни съставки, добавени в сместа. Тортите с крем Pastel de nata са най-известният конвентуален сладкиш в Лисабон. Има и много вариации, включително вегански алтернативи.

Посещение на Карнавал

Мъже с маски по време на карнавала Каретос
Мъже с маски по време на карнавала Каретос

В продължение на три дни преди Пепеляната сряда, през февруари или началото на март, деца и възрастни се обличат в костюми и участват в карнавални паради и празненства в цяла Португалия. Карнавалът е португалската версия на Хелоуин. Първите празненства могат да бъдат проследени от 13-ти век, когато някои от езическите празненства в Древен Рим са присвоени от Католическата църква. Почти всеки град в Португалия е домакин на карнавален парад, но някои са по-емблематични от други. Тореш Ведраш, Овар и Луле са дом на най-добрите карнавални празненства и смесват местните традиции с парадните самба празненства, вдъхновени от Бразилия. В Поденсе, малко селце в северозападната част на Португалия, карнавалът се празнува по по-различен начин от останалата част от страната. Тук това е уникален празник, посветен на края на зимата, който е наследник на езическите традиции на бившите келтски заселници и е част от списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Жителите на селото участват в парада на Каретос – мъже с маски покриват лицата си с ръчно изработени ламаринени или кожени маски, изобразяващи фигури, подобни на демони, и носят кравешки звънци около кръста си (Нещо подобно на нашите кукери).

Сърф по едни от най-големите вълни в света

Гледката от фара на крепостта Сао Мигел Арканжу в Назаре, Португалия
Гледката от фара на крепостта Сао Мигел Арканжу в Назаре, Португалия

Гигантските атлантически вълни, които се образуват по време на суровите зими на Назаре, не са тайна за местните сърфисти и рибари. Но когато през 2011 г. северноамериканският сърфист Гарет Макнамара постигна нов световен рекорд, сърфирайки по вълна с височина 24 м, бившето рибарско селище на западния бряг на Португалия придоби международна слава. През януари 2013 г. Макнамара счупи собствения си световен рекорд, като сърфира на около 30 метрова вълна, като направи това отново край бреговете на Назаре. Сърфирането на гигантски вълни се превърна в една от визитните картички на Назаре, а гледката от фара на крепостта Сао Мигел Арканжу е една от най-популярните в града.

Парти по време на Сантос Популярес

Украсена за празника улица в Лисабон
Украсена за празника улица в Лисабон

Празници, посветени на светци (santos populares) се провеждат в цяла Португалия, но Свети Антоний в Лисабон (на 13 юни) и Свети Йоан в Порто (на 24 юни) са най-известните. В историческите квартали на тези градове местните жители окачват цветни ленти по тесните калдъръмени улички и поставят скари на дървени въглища, за да приготвят сардини и свински пържоли, за предпочитане обилно полети със студена местна бира или домашно вино. Тези фестивали са започнали, като начин за почитане на светците покровители на общностите, но днес това е идеалното извинение за среща с местните жители, за споделяне на храна и танци през цялата нощ.

Няма как да се пропусне португалското вино

Вино от района на Порталегре
Вино от района на Порталегре

Португалия е дом на добре познатите винени региони Алентежу (в който се произвеждат предимно червени вина) и Доуру (домът на портвайна). Но винарните и лозята са практически в цялата страна, включително на Азорските острови и остров Мадейра. Регионът Виньо Вердже (което означава младо вино) в Миньо произвежда уникално вино от местни сортове грозде, което го прави най-автентичното португалско вино от всички. Една от най-добрите винарни в региона за дегустация на пресни, плодови и флорални вина (червени или бели) е Quinta da Aveleda.

Отсядане в шистово историческо селище

Едно от традиционните шистови селища в Португалия
Едно от традиционните шистови селища в Португалия

Разположени на кръстопътя на важни търговски пътища, планинските села между Коимбра и Кастело Бранко бяха практически пусти в средата на 20-ти век, тъй като местните жители мигрираха в други части на Европа. Тъмните шистови камъни, използвани за построяването на къщите, са не само уникални за центъра на Португалия, но и се превърнаха в една от визитните картички на региона. За да възроди тази част от културното си наследствено наследство в страната, се ражда проектът Aldeias do Xisto, който развива селския туризъм в 27 села в района, заобиколени от скалисти планини, езера и крайречни плажове. Традиционният дизайн на къщите от черен камък е запазен, за да се почита и поддържа местната културна идентичност.

Вижте праисторическо скално изкуство в долината Коа

Праисторическа скална рисунка в долината Коа
Праисторическа скална рисунка в долината Коа

Обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 1998 г., праисторическото скално изкуство в долината Коа, заедно с близкия Сиега Верде в Испания, е най-забележителният обект на палеолитно изкуство на Иберийския полуостров. Към обекта има музей, а скалното изкуство на открито, включва повече от 1000 скални гравюри от периодите на палеолита и желязната епоха, разпръснати из около 80 обекта.

Наблюдаване на нощното небе в Голямото езеро Алкева

С настъпването на нощта езерото Алкева предлага гледка към Млечния път
С настъпването на нощта езерото Алкева предлага гледка към Млечния път

С безоблачно небе през по-голямата част от годината и заради отдалечеността му от големите градове, Голямото езеро Алкева в Алентежу е едно от подходящите места в Португалия за наблюдение на звездите. Тази комбинация от условия направиха езерото първата официална дестинация за звезден туризъм в света. Няколко местни компании предлагат наблюдение на звезди и нощни обиколки на езерото, а начинаещите астрономи могат да посетят обсерваторията наблизо. Изисква се предварителна резервация, въпреки че входът е безплатен за деца под 8 години. Планираните звездни наблюдения се случват през деня или през нощта.

Пътуване по Национален път номер 2

Свързвайки Чавес на север с Фаро на юг, живописният Национален път номер 2 е 460-километров участък от път, който показва на пътуващите какво биха пропуснали, ако се придържат само към магистрали и главни пътища. Наречен „Португалския път 66“, второстепенният път N2 се възражда, след като местните жители започват да преоткриват най-дългия път в Португалия. Промяната на пейзажа и извивките на пътя, който пресича планините в северна и централна Португалия водят до почти безлесните равнини на Алентежу и златните пясъчни плажове на Алгарве. По пътя има много забележителности а във всяко градче може да се насладите на обществения живот и местната кухня. Ако сте приключенски настроени оставете пътят да ви води или следвайте един от двата предварително разработени маршрута: единият е посветен на замъците, а другият на музеите.

Текстът е публикуван в LonelyPlanet, преводът е на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!