Хиляди чехи излязоха на протест в Прага с искане за оставката на премиера Андрей Бабиш. Експерти определят вчерашната демонстрация като най-масовата проява на обществено недоволство от Нежната революция през 1989 г., която свали комунизма.

Митингът в парка „Летна“ беше кулминация на поредица от демонстрации срещу Бабиш през последните седмици.

Премиерът е разследван заради предполагаеми измами и конфликт на интереси.

Около 250 000 души са участвали в протеста, твърдят организаторите му.

Някои участници носеха лозунги с текст „Оставка“, „Писна ни“, а други развяваха чешки знамена и флагове на ЕС.

Много семейства бяха довели децата си на протеста, който протече мирно, както и предишните, насочени срещу Бабиш и неговия министър на правосъдието.

През април полицията обяви, че Бабиш – бизнесмен милиардер, влязъл в политиката, трябва да бъде обвинен в измама заради злоупотреба с европейски субсидии преди десет години, с които построил хотел и конферентен център край Прага. Бабиш отрича да е извършил нещо нередно.

Назначаването на нов министър на правосъдието непосредствено след като становището на полицията беше огласено, предизвика демонстрации, на които беше изразено подозрение, че Бабиш се опитва да влияе върху разследванията срещу него. Той отрича и това обвинение.

Бабиш претърпя и друг неуспех заради изтекли предварителни резултати от одит на Европейската комисия, който заключава, че той е бил в конфликт на интереси като бенефициент на доверителни фондове, където прехвърлил бизнеса си на стойност 3,7 милиарда долара, според „Форбс“.

Премиерът на Чехия твърди, че одитът е неточен и това може да се докаже чрез окончателните заключения, които се очакват по-късно тази година или в началото на 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!