На снимката: Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен

На съвместна пресконференция Урсула фон дер Лайен и преговарящият  за Брекзит Мишел Барние съобщиха, че има постигната сделка с Великобритания за Брекзит. Информацията бе потвърдена от „Даунинг стрийт“. Търговското споразумение ще влезе в сила на 1 януари 2021.

В някои медии обече имаше съобщения, че въпросът с риболова в британски води все още не е напълно изчистен. Насрочената за 11.00 ч. пресконференция на премиера Борис Джонсън се забави, а причината бе в доизглаждане на някои текстове относно риболовните квоти, за които Великобритания и ЕС не могат да постигнат консенсус.

Има сделка

Фон дер Лайен и Барние изразиха облекчение и призоваха Европа да гледа напред. Постигането на споразумение бе отговорното решение и за двете страни, заяви председателката на ЕК. Мишел Барние пък отбеляза, че в четирите години на преговорите ЕС е останал единен. Той изрази съжаление, че Великобритания се отказва от обмена на студенти и налага ограничения за движението на гражданите на ЕС.

Преди четири години и половина Обединеното кралство гласува за напускане на ЕС. Споразумението е факт само седмица преди края на преходния период за Брекзит на 31 декември и след цяла нощ преговори. Според източници, които следят преговорите, текстът на сделката и свързаните с нея приложения обхващат около 2000 страници.

Самата Урсула фон дер Лайен определи преговорите като много трудни и без съмнение е права – на няколко пъти те достигаха до задънена улица, което даваше основание на много анализатори да предположат, че Брекзит без сделка става изключително вероятен с оглед на изтичащото време.

Още неофициализирана, новата сделка вече има своите критици. Най-изтъкнатият британски брекзитър Найджъл Фараж побърза да я оприличи на нов договор с ЕС, критикувайки я като твърде компромисна.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!