Американската армия в четвъртък използвала за първи път в бойни условия новия си стелт изтребител Ф-35 – най-скъпоструващият в историята.

Самолетите, наричани от експертите „технологични бижута”, можат да се скрият от най-модерните радари.

В четвъртък поне един такъв е излетял от кораба-амфибия „Есекс“ и обстрелял обекти на талибаните в афганистанската провинция Кандахар, уточни източник на агенция „Франс прес”, пожелал анонимност. Той е допълнил, че ударът е бил успешен.

Американският телевизионен канал Си Ен Ен съобщи, че най-модерният американски изтребител Ф-35Б е претърпял първата си катастрофа в четвъртък.

Машината се е разбила в Афганистан, след като е ударила цел на талибаните, в подкрепа на операция по суша. Пилотът е катапултирал и е бил спасен, посочва „Си Ен Ен“ позовавайки се на официално съобщение на военните.

През май Израел заяви, че е станал първата страна, използвала в битка Ф-35.

Производството на самолетите започна в началото на 90-те години.

Самолетът е най-скъпоструващата машина от авиацията в американската военна история.

Според оценки цената на програмата за Пентагона е към 400 милиарда долара. Предвижда се в близките години да бъдат произведени около 2500 бройки.

Като се добави поддръжката на всички самолети, програмата ще струва 1,5 трилиона долара на САЩ до 2070 година.

Експерти твърдят, че стелт технологията, която позволява самолетът да се крие от радарите, свръхзвуковата скорост, пъргавината на машината и различните датчици, осигуряващи на пилота безпрецедентен достъп до широк спектър от данни, отбелязва АФП.

Агенцията припомня нарушенията на графика, допускани в работата по проекта, превишенията на разходите от бюджета и някои инциденти с машините.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!