Всяко хлапе си мечтае за бургер. Възрастните също. Кой не обича бургер? Търговията с бургери е индустрия за 73 милиарда долара в световен мащаб. Бургерите са най-доходоносната храна, но в същото време една от най-евтините храни. Но има и такива, които са трудно достъпни дори за богаташите. Или поне ги накарат да се замислят преди да поръчат.
Тези бургери чупят всякакви рекорди в цената си и не са по джоба на всеки. В тях се слагат изключително редки съставки, които ги превръщат в една от най-луксозните храни в света.
Ето и най-скъпите бургери:
- Душ Бургер. Цена: $666
Ресторант 666 Burger представлява голям бус, който обикаля улиците на Ню Йорк, а най-известното му ястие, което може да си купите от него, безспорно е Душ Бургера. Собственикът на караваната, която продава бургера, Франц Алику заявява, че той
може да не е вкусен,
но ще ви накара да се почувствате богати. Доста интересен подход…
Съставки: Кобе говеждо месо Вагю, покрито със златни ядливи листа, омар, хайвер, гъши дроб, сирене Грюйер, барбекю сос (със съставка от специално кафе) и хималайска каменна сол.
- Бургер 777. Цена: $777
За разлика от повечето скъпи ресторанти, предлагащи бургери, Le Burger Brasserie дава възможност за избор на хлебчето, с което може да бъде поднесен Бургер 777. Питката може да бъде поръсена със сусамово семе, сирене пармезан или карамелизиран лук. Може да се спрете на чабата от домати. Голямата изненада за клиента е бутилка шампанско „Дом Периньон“, чиято цена сама по себе си е около половината бургер.
Съставки: Японско Кобе говеждо месо, мейнски омар, карамелизиран лук, сирене Бри, масло от 10 билки (напоено с бели трюфели), 18-месечен отлежал чедър, черни трюфели, пъдпъдъче яйце, прошуто и 100-годишен балсамов оцет.
- Гламбургер. Цена: 1100 паунда
В ресторант Honky Tonk, Лондон гламбургерът се сервира с канадски омар в ирански шафран. Топингът на луксозния продукт пък е от кленов сироп с бекон. Готвачът, който го е приготвил – Крис Лардж, споделя, че цели
3 седмици е експериментирал
със съставките, докато е постигнал съвършеното съотношение между тях.
Съставки: Мляно месо от новозеландско еленско и японско говеждо Кобе, пушена хималайска сол, сирене Бри, напоено с черни трюфели, хайвер от белуга, пушено патешко яйце, ядливи златни листа. Питката също е покрита със златни листа и подправена с японска майонеза и сок от манго, шампанско и бял трюфел.
- Абсолютният абсурден бургер. Цена: $1999
За разлика от останалите бургери в тази класация, Абсолютният абсурден бургер се състои от най-обикновени съставки. Необикновеното при него обаче е размерът. Ресторант Mallie’s Sports Grill & Bar в Саутгейт, Мичиган, продава бургери от 2005 г. Сега те са известни с гигантския, продаван в търговската мрежа хамбургер, който
тежи 153 килограма
и струва почти 2000 долара. Този бургер се състои от съставки с около 540 000 калории, включително 17 кг бекон и 20 кг сирене. За да го поръчате, трябва да уведомите ресторанта 72 часа предварително.
Съставки: Бекон, сирена, домати, сосове, подправки.
- Фльорбургер 5000. Цена: $5000
Хлебчето на Фльорбургера е напоено с трюфели, сосът също. За всеки, поръчал Фльорбургер, от ресторанта Fleur de Lys, в Лас Вегас, подаряват луксозно вино – бутилка бордо Шато Петрус от 1995 г., която се продава самостоятелно за 2500 долара за бутилка. Всеки, който желае да купи този бургер, получава сертификат за това, че е опитал този шедьовър.
Съставки: Кобе говеждо месо Вагю, трюфели, гъши дроб, картофи.
- Най-скъпият бургер. Цена: $5000
Отново никакви специални съставки, отново огромен размер. В ресторант Juicy’s Outlaw Grill в Орегон приготвят този бургер с 325 килограма евтино говеждо месо и зеленчуци. Можете да поръчате този 700-килограмов бургер, кръстен Най-скъпият бургер, за $5000, стига да уведомите Juicy 48 часа предварително. Най-скъпият бургер бе вписан в Книгата на Гинес през юли 2011 г като най-голям бургер и най-скъп бургер. Докато не е изместен от първото място при най-скъпите.
Съставки: Говеждо месо, зеленчуци.
- Голдън бой бургер. Цена: 5000 евро
Голдън бой е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като най-скъпия бургер в света. За да победи предишния победител, 700-килограмово чудовище на Juicy’s Outlaw Grill, готвачът Робърт Ян де Веен (ресторант De Daltons, Фоортхюцен, Нидерландия) се заема да използва само луксозни съставки, за да създаде бургер за една порция, който да бъде най-добрият в света. От японското говеждо месо използва единствено гърдите и ребра.
Лукът към бургера се пържи в Дом Периньон,
а доматите са мариновани в мача чай от Япония. Всичко това е в хлебче, подправено с трюфели и опаковано в ядливи златни листа. Истинско Златно момче.
Съставки: Японско кобе говеждо месо Вагю, хайвер от белуга, барбекю сос, направен от шотландско уиски, бели трюфели, английски чедър, майонеза от пушено патешко яйце, шунка Иберико, пържен лук, мариновани домати, кралски рак, златни листа.
Още любопитни новини – четете тук