ракети

Съвсем наскоро в своята годишна реч руският президент Путин отново спомена новите руски хиперзвукови ракети и фенклубът на руската армия и въоръжение буквално полудя от удоволствие. Истината обаче е, че ще мине известно време преди споменатите оръжия, ако изобщо съществуват в този вид, в който бяха обявени, да бъдат произведени в количество, което би могло да се окаже от някакво стратегическо значение. Междувременно съвсем други оръжия, някои познати от десетилетия, смущават спокойния сън на нормалните хора. Ето и някои от най-опасните и усъвършенствани ракети, съществуващи в съвременните арсенали. Използвана е номенклатурата на американските военни.

SS-N-30

Руският Каспийски флот изстреля 26 от тези крилати ракети на 7 октомври 2017 година по цели в Сирия, отстоящи на около 1 500 километра. Те удариха 11 мишени и бяха възприети като заявка на Москва да се наредят между най-усъвършенстваните ракети на въоръжение. Въпреки че точните данни за тези нови ракети са неизвестни, се приема, че те са сходни с „Томахоук“, използвани от САЩ и Великобритания.

LGM-30 Minuteman III ICBM

Междуконтиненталната ракета „Минитман 3“ съществува още от началото на 60-те години на миналия век. Оттогава е усъвършенствана многократно и представлява добре овладяно и сигурно оръжие, осигуряващо на САЩ бърза реакция, висока надеждност и голям обхват на действие. На въоръжение са над 450 от тези ракети. Далечината на полета им е над 10 000 км, скоростта – около 24 000 км/час.

От 2017 година САЩ вече разработват новата си ракета, засега наричана „Наземно базирано стратегическо средство за сдържане“ (GBSD), която да замени „Минитман“ – ите.

3. RS-28 Sarmat “Satan 2”

Новото руско ядрено чудовище „Сармат 2″ /“Сатана“ според номенклатурата на САЩ/ за първи път бе обявено през 2016 година. Далекобойността му надвишава 12 000 км, то може да прелита и над двата полюса и с бойните глави, които носи, да унищожи територия колкото Франция или Тексас. Тя ще замести старите ракети SS-19 Satan. Новината за съществуването на тази ракета подхрани страховете, че човечеството никога няма да се отърси от ядрения кошмар.

DF-41

Най-смъртоносната китайска междуконтинентална ракета. Смята се, че е започнала да навлиза на въоръжение между 2016 и 2017 година. Обхватът й е около 12 000 км, което й дава възможност да поразява цели в Европа, Русия и САЩ в рамките на 20-25 минути. Ракетата се извежда на стрелкова позиция от колесния транспортьор Tian HTF5980, който има специално конфигурирано шаси 16х16.

 Tomahawk Cruise Missile

„Томахавката“ за първи път е „извадена“ през 1984 година. Името идва от бойната брадвичка на северноамериканските индианци. Дозвуковата крилата ракета „Томахоук“ служи за поразяване на наземни тежко фортифицирани или с висока стойност цели. Има обхват до 2 200 км и лети със скорост около 800 км/час. От създаването си ракетата има няколко варианта и усъвършенствания. Последният вариант може да бъде препрограмиран от спътник по време на полет и да бъде пренасочен по GPS – координати. Може да носи ядрени бойни глави. Изстрелвана е успешно от кораби и подводници.

 UGM-133 Trident II

„Локхийд Мартин“ създаде тази ракета, изстрелвана от подводници, за да отговори на нуждите на флотите на САЩ и Великобритания. Тя е на въоръжение от 1990 година, а вариантите й включват по-голям полезен товар, по-голям обхват и повишена точност. Тези качества я правят едно то най-ефикасните оръжия за първи удар. ракетата се изстрелва за секунди след даването на команда, пробива воднат преграда до повърхността и полита към целта. Обхватът й е близо 8 000 км и тя може да получава осъвременяване на целите по GPS чрез вградена насочваща система. Може да носи различни ядрени бойни глави, като предстои да получи усъвършенствана ядрена глава.

Jericho III

„Йерихон 3“ е първата израелска междуконтинентална ракета. Неин предшественик е ракетата с малък обсег „Йерихон 1“. Не се знае точният й обхват, но е достатъчен за поразяване на цели в цяла Азия, Европа и Африка. Това дава на Израел сериозен коз по отношение на ядреното възпиране. Голямата скорост на навлизане на ракетата в атмосферата в заключителната част от полета я прави практически неуязвима за противоракетната отбрана.

R-36M (SS-18 Satan)

Тази руска междуконтинентална балистична ракета е най-тежката и най-мощната в света. От 1971 година, когато СССР тества успешно първите си междуконтинентални ракети, вариантите на тази изстрелвана от ядрен силоз ракета са много успешни. Имат висока скорост, носят голям товар и са трудни за прихващане. Една ракета с бойните си глави може да унищожи наведнъж щатите Върмонт, Мериленд и Роуд Айлънд. Тези чудовища обаче застаряват и биват извеждани от служба, за да се даде път на по-усъвършенствани и мощни модерни системи.

M51

Тази изстрелвана от подводница ракета е единственият модел междуконтинентална ракета, която Франция притежава. Тя е вариант на по-малко мощни предшественици и има обхват около 8 000 км. Изстрелва 6-10 носителя на ядрени бойни глави от по 107 килотона, които се насочват към целите си със скорост 25 пъти колкото тази на звука. Ракетата изминава 4 500 км за 20 минути и практически не дава възможност на целта за реакция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!