Великобритания - санкции

Вчера британските власти обявиха, че „Обединеното кралство и САЩ предприемат координирани действия за изкореняване на корупцията в България“. „Бивш член на парламента, бивш служител на националната сигурност и най-богатият човек в България са санкционирани от Обединеното кралство и САЩ за злоупотреба с властови позиции, като са пренасочвали държавни средства в своя полза“, посочи британското правителство, обявявайки санкции срещу Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.

В съобщение на сайта на британското правителство, се казва още, че „Прозрачност без граници“ класира България като една от страните в Европа, в които корупцията нанася най-големи вреди“.

ДЕБАТИ.БГ правим преглед на съобщението и най-важното, което се казва в него.

Обобщено – в съобщението на британците се казва, че публични ресурси в България са попадали в „в джобовете на корумпирани лица“, вместо да бъдат използвани за „ремонт на пътища, изграждане на болници и подпомагане на икономическия растеж“. Казва се, че Пеевски е опитвал да упражняване на контрол върху ключови институции и сектори чрез подкупи и използване на медийната си империя; че Илко Желязков е използвал позицията си, за да пренасочи изгодна държавна поръчка за собствена изгода; че Васил Божков е използвал подкупи, за да защити интересите си.

Санкциите са по Глобалния антикорупционен режим, въведен през април 2021 г. правителството на Обединеното кралство. По този режим са наложили санкции на 35 физически и юридически лица, включително на тримата българи.

Оригиналът на съобщението, преведено от ДЕБАТИ за настоящата публикация, може да видите тук.

„Бивш член на парламента, бивш служител на националната сигурност и най-богатият човек в България са санкционирани от Обединеното кралство и САЩ за злоупотреба с властови позиции, като са пренасочвали държавни средства в своя полза. Днес (петък, 10 февруари) на тримата видни българи бяха наложени забрани за пътуване и замразяване на активи в рамките на глобалния антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство“, се казва в съобщението, публикувано вчера.

Съобщението цитира министъра на външните работи на Великобритания Джеймс Клевърли, който заявява следното:

„Санкционираните лица са лишили народа на България от ресурси, които са от решаващо значение за неговото икономическо и социално развитие. Парите, които е трябвало да бъдат използвани за ремонт на пътища, изграждане на болници и подпомагане на икономическия растеж, вместо това са попаднали в джобовете на корумпирани лица.

Обединеното кралство действа в тясно сътрудничество със САЩ, за да подкрепи България в усилията ѝ да се справи с корупцията и да укрепи върховенството на закона, като санкционира тези корумпирани лица“.

В съобщението се посочват и конкретните санкционирани лица:

Делян Пеевски: бивш член на парламента и медиен магнат. Пеевски е участвал в опити за упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество чрез подкупи и използване на медийната си империя.

Илко Желязков: бивш служител на националната сигурност и член на управителния съвет на най-голямата българска държавна енергийна компания, който използва позицията си, за да пренасочи изгодна държавна поръчка за собствена изгода.

Васил Божков: според сведенията най-богатият човек в България, натрупал състоянието си в хазартната индустрия. Божков е използвал широко подкупи, за да защити бизнес интересите си“.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук