заплата
Снимката е илюстративна

Най-високата средна работна заплата в страната за последното тримесечие е в София-столица – 2390 лева. Най-ниската е в Кюстендил – 1161 лева.Това показват данните от последния информационен бюлетин на социалното министерство.

В България броят на заетите лица на възраст 15 и повече години в периода октомври-декември тази година достига 3 215 00 души, което е ръст от 2,6 на сто спрямо същото тримесечие на м.г.

Безработните през септември т.г. спрямо септември миналата година са с близо 19 на сто по-малко.

Социалното министерство отчита, че в частния сектор работят 2 213 000 души, а в обществения – 632 000.

От всички заети 62 на сто са в сектора на услугите. В индустрията – малко над 30%, и над 7 на сто в селско, горско и рибно стопанство, уточнява БНР.

През третото тримесечие на тази година средната заплата общо за страната е 1743 лева, като нараства с 14,7 на сто в сравнение със същото тримесечие на миналата година.

В обществения сектор средната заплата е по-висока 1806 лева, а в частния 1723 лева.

Данните за доходите на домакинствата сочат ръст от 20 на сто в края на септември т.г. спрямо същия месец миналата. С най-висок относителен дял е доходът от работна заплата – 53 %, което е намаление с близо 5 на сто спрямо септември м.г. За сметка на това доходът от пенсия вече е над 34 на сто и отбелязва ръст от 5,5%.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Големи льжи кьде дават такава заплата в Бг я ми кажи че то за какво съдим в чужбина, вие много льжи пускате тук Бг мін заплата и чаоо кьде си виждал ти 1200 заплата а тук пишеш 1800 когато стана аз президент тогава ще бьде..

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук