българско знаме

Най-високото българско знаме ще се вее на Роженските поляни. Там ще бъде изградена основата, която ще държи 111-метровия пилон. Идеята за издигането на най-големия пилон за национално знаме в Европа се ражда в Деня на народните будители.

„Квадратурата на самата площадка, върху която ще бъде изграден пилонът, е малко над 200 квадратни метра. В основата си самият пилон, като метално съоръжение, ще бъде около 3 метра”, обясни инициаторът Симеон Караколев.

Знамето, което ще се вее, ще е с внушителни размери и способност да издържа на метеорологичните условия.

„Все още издирваме възможно най-здравия плат, защото това знаме ще е 40 метра дълго и над 20 метра широко”, обясни Атанаска Велчева в ефира на NOVA.

Тя е собственик на първата българска фирма със сертификат за възпроизвеждане на трибагреника у нас. Трибагреникът за Рожен ще се шие в Първомай. „Трудно. Но съм убедена, че ще го направим”, категорична е Велчева.

Тя има опит в шиенето на българския трибагреник с голям мащаб. Преди три години беше изработено българско знаме за Роженския събор, което се простираше на площ от един декар. Това знаме се пази и в момента в Първомай му вдъхват нов живот.

Засега плановете, ако се съберат средства, са най-големият трибагреник да се развее на Роженските поляни през месец юли следващата година.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук